Borgmestre vil have landbetjente med i nyt politiforlig

Antallet af lokalt forankrede landbetjente er på bare syv år blevet mere end halveret i Danmark.

Det er ifølge en række af landets borgmestre så utilfredsstillende, at de kræver lokalpoliti prioriteret i det kommende politiforlig, som regeringen skal forhandle med Folketingets partier i løbet af efteråret, skriver Jyllands-Posten.

Borgmestrene på Ærø og Fanø ønsker forbedringer, men det er ikke kun øborgmestre, der vil have sikret en bedre lokal politidækning i det kommende politiforlig.

I Aalborg, der er landets tredjestørste kommune målt på indbyggertal, mener borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), at politidækningen i kommunens yderområder er blevet markant ringere de senere år, efter at et par landbetjentstillinger er blevet nedlagt.

- Der kan sagtens være kriminalitet og stoffer i et lokalsamfund, selvom det kun har 1500 indbyggere. Den dialog, landbetjente i yderområderne har med borgerne, har en kæmpe præventiv effekt, siger han til Jyllands-Posten.

Der findes ifølge lektor i kriminologi ved Københavns Universitet Lars Holmberg dog ikke noget videnskabeligt belæg for at anbefale landbetjente frem for et nærpoliti.

Han peger dog på, at undersøgelser viser, at befolkningens tilfredshed med politiets indsats i lokalområder er dalet markant i de senere år.

- I årene efter politireformen i 2007 faldt den generelle tilfredshed med politiet, men den vendte efter et par år tilbage til niveauet før politireformen. Samtidig faldt befolkningens tilfredshed med politiets indsats i lokalområder, men den vendte ikke tilbage til det tidligere niveau, siger Lars Holmberg til Jyllands-Posten.

På Christiansborg bakker Dansk Folkeparti borgmestrene op, mens regeringspartiet Venstre "principielt er enig", men ikke vil være med til at øremærke midler til landbetjente på forhånd.

I 2008 var der 116 landbetjente i Danmark. I år er der 46.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip