Boris Johnson får kølig modtagelse i Europa

Skrevet af admin

14/07/2016

Mest læste i dag

En løgner, en kujon og en klovn. Det er ikke lutter rosende betegnelser, der daler ned over Storbritanniens nyudnævnte udenrigsminister, Boris Johnson.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, lagde den diplomatiske høflighed på hylden og sagde lige ud, at det er svært at have tillid til en mand, der har løjet forud for sidste måneds britiske folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab.

- Jeg er ikke bekymret for Boris Johnson, men under valgkampen løj han en hel del over for det britiske folk, og nu har han ryggen mod muren, sagde Ayrault torsdag i et interview med radiostationen Europe 1.

- Jeg har brug for en partner, jeg kan forhandle med, og som er tydelig, troværdig og pålidelig.

Johnson beskyldes også fra andre sider for at have vildledt vælgerne ved at sige, at Storbritannien betaler 350 millioner pund (3,1 milliarder kroner) ugentligt til EU, og at de penge kunne bruges på at forbedre det britiske sundhedsvæsen.

Siden har han erkendt, at tallet var overdrevet.

Tysklands kansler, Angela Merkel, afviste torsdag at kommentere udnævnelsen af Johnson som udenrigsminister. Men den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, antydede dagen inden, at Johnson er uansvarlig.

- Det er bittert for Storbritannien, sagde Steinmeier kort inden nyheden om Johnsons udnævnelse.

- Folk får en brat opvågning nu, efter uansvarlige politikere først lokkede landet ud i brexit og derpå smuttede, nægtede at tage ansvar og tog ud og spillede cricket.

Det socialdemokratiske SPD's formand i Slesvig-Holsten, Ralf Stegner, bider mærke i, at Johnson ikke er kendt for sine diplomatiske evner.

- Nu skal han forhandle brexit. Bon voyage, lyder det fra Stegner.

Tyske medier er heller ikke venlige mod Johnson, som for nylig sagde, at EU har samme mål som Adolf Hitler, nemlig at forene Europa under én myndighed.

Handelsblatt kalder Johnson "en politisk klovn", Süddeutsche mener, at udnævnelsen er "et eksempel på britisk humor". Die Welt skriver, at mange i første omgang troede, at det måtte være en joke.

- Den kendsgerning, at Theresa May udnævner, af alle mennesker, denne udiplomatiske, uforudsigelige og illoyale allerhelvedeskarl som udenrigsminister, virker ved første øjekast absurd, skriver Die Welt.

Avisen ser det imidlertid som et smart træk fra premierminister Mays side.

- Nu hviler presset på ham.

Også på de sociale medier er der utallige reaktioner på, at Boris Johnson fremover repræsenterer Storbritannien over for omverdenen.

- Tydeligvis har britisk humor ingen grænser, skrev Belgiens tidligere premierminister, Guy Verhofstadt, på Twitter.

/ritzau/AFP