Boris Johnson: Udtræden af EU haster ikke lige nu

Boris Johnson, der har ledet den britiske forlad-EU-kampagne, siger, der ikke er nogen grund til at forhaste sig lige nu med at komme ud af EU.

- Det britiske folk har talt på vegne af demokratiet, siger Johnson, efter vælgerne med 52 procent stemmer mod 48 procent har afgjort, at Storbritannien skal melde sig ud af EU.

Johnson understreger, at Storbritannien vil være en god nabo for Europa, og han takker premierminister David Cameron for sin evne til at lede landet.

Cameron har meddelt, at han som følge af resultatet trækker sig tilbage. Det sker i oktober.

Men briterne skal altså ikke skynde sig med at træde ud af EU, siger Boris Johnson.

- Ved at stemme for at forlade EU, er det afgørende at understrege, at der ikke er behov for hastværk, og som premierministeren netop har sagt, vil intet ændre sig på kort sigt, siger han og understreger, at briterne ikke skal frygte en udmeldelse.

- Vi kan finde vores stemme i verden igen, en stemme, der står mål med den femtestørste økonomi i verden, siger Boris Johnson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

For at briterne kan sige endeligt farvel til EU skal exit-paragraffen i Lissabon-traktaten aktiveres. Det er første gang, at et land vil aktivere den paragraf.

EU-traktatens artikel 50 giver som udgangspunkt EU og briterne to år til at forhandle sig til rette om udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Tidsfristen kan forlænges med enstemmighed mellem alle EU-lande, og flere tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre briternes udmeldelse.

/ritzau/

Dagens Gossip