Boris Johnson: Vi forlader EU, men ikke Europa

Skrevet af admin

14/07/2016

Dagens topnyheder

Efter Storbritannien har stemt for at forlade EU, kan landet fremover komme til at spille en endnu større rolle i Europa end hidtil.

Det siger den nyudnævnte britiske udenrigsminister, Boris Johnson.

Han understreger også, at et farvel til EU ikke er det samme som et farvel til Europa.

- Vi må uden tvivl følge folkets mening i folkeafstemningen, men det betyder ikke på nogen måde, at vi forlader Europa, siger han til britiske journalister efter sin første arbejdsdag som udenrigsminister.

- Der er stor forskel på det at forlade EU og vores forhold til Europa. Om noget vil det blive intensiveret, siger han.

Den nyudnævnte minister tilføjer, at han er glad for en telefonopringning fra sin amerikanske kollega, John Kerry, der ifølge Johnson deler den analyse.

- Hans synspunkt er, at i tiden efter brexit og efter forhandlingerne ønsker han virkelig at se mere af Storbritannien i udlandet, en større global profil, siger Johnson.

Den tidligere London-borgmester var forud for sidste måneds britiske EU-folkeafstemning en af de førende skikkelser på den fløj, der ønsker Storbritannien ud af EU.

Onsdag gjorde den nye britiske premierminister, Theresa May, Johnson til sin udenrigsminister.

Udnævnelsen af ham har fået flere toppolitikere rundt om i Europa til at løfte øjenbrynene. Den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, beskylder Johnson for at have løjet forud for folkeafstemningen om britisk EU-medlemskab 23. juni.

- Den franske udenrigsminister har sendt mig et charmerende brev for et par timer siden, hvor han skriver, hvor meget han glæder sig til at arbejde sammen og uddybe det britisk-franske samarbejde, siger Johnson.

/ritzau/Reuters