Bornholmske fiskeres fangst skal sikres ved at skyde sæler

Gråsæler har fået smag for torsk og laks, der svømmer rundt ud for Bornholms kyst, og det ødelægger fiskernes fangst og net.

Derfor skal et hold specialuddannede sæljægere til at fjerne gråsælerne, der i stigende grad truer de bornholmske fiskeres levebrød. Det har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) godkendt med en ny forsøgsordning.

Ordningen giver fiskere og jægere mulighed for at nedlægge op til 40 gråsæler om året.

- Vi skal selvfølgelig sikre en bestand af gråsæler i Danmark. De senere år er bestanden imidlertid vokset så markant i Østersøen, at der nu er behov for at skyde de gråsæler, der skaber problemer, siger miljø- og fødevareministeren i en pressemeddelelse.

- Kystfiskeriet er et vigtigt erhverv for Bornholm, og det vil regeringen gerne være med til at sikre på en fornuftig måde, siger han.

Sæljægerkorpset skal uddannes af Danmark Jægerforbund, og det finansieres med jagttegnsmidlerne. Jægerne skal nedlægge gråsæler, der går målrettet efter fiskernes net og fisk, lyder det fra ministeren.

Gråsælen er beskyttet under EU's habitatdirektiv. Derfor må reguleringen kun ske, så længe det ikke truer sælens bevaringsstatus.

- Der skal være en rimelig balance mellem natur og mennesker. Den balance er blevet udfordret, fordi gråsælbestanden i Østersøen er vokset, og nu svømmer gråsæler i stort antal igen rundt ved blandt andet Bornholm, hvor de gør livet surt for bornholmske kystfiskere, siger Esben Lunde Larsen.

Naturstyrelsen vil nu sammen med Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU Aqua lægge en plan for, hvordan der skal ske en overvågning af reguleringen af gråsæler ved Bornholm.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip