Bosnien har formelt ansøgt om at blive medlem af EU

Skrevet af admin

15/02/2016

Mest læste i dag

Bosnien-Hercegovina har formelt ansøgt om at blive medlem af EU. Det fortæller EU's udenrigschef, Federica Mogherini, mandag ved ankomsten til et udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Vi har gode nyheder. Vi har lige modtaget en ansøgning om medlemskab fra Bosnien-Hercegovina, siger Mogherini.

Hun siger, at det kun 20 år efter de blodige krige på Balkan ved Jugoslaviens sammenbrud både er et vigtigt øjeblik for indbyggerne i Bosnien og for EU.

- På et tidspunkt, hvor der bliver sat spørgsmålstegn ved EU indefra, er EU stadig attraktiv set udefra, siger hun.

Federica Mogherini understreger, at "det er ikke afslutningen på processen, men tværtimod begyndelsen på en ny fase".

Også EU's udvidelseskommissær, Johannes Hahn, siger, at "det er begyndelsen på en lang rejse", og at "der er meget, der skal gøres", før Bosnien er klar til EU-medlemskab.

- De var meget ivrige efter at præsentere den (deres ansøgning, red.) så hurtigt som muligt, hvilket er meget forståeligt, fordi det handler om at holde momentum, siger Johannes Hahn.

Han siger, at "det er et godt træk", at Bosnien nu har afleveret deres "ambitiøse ansøgning", fordi det tvinger den tidligere jugoslaviske republik til at fortsætte sin reformproces.

- Nu skal de også levere fremadrettet, og de kan ikke stoppe den nødvendige reformproces, siger Johannes Hahn.

Formanden for bosniske præsidentskab, Dragan Covic, glæder sig i en udtalelse over sit lands EU-ansøgning.

Han understreger samtidig, at Bosnien er klar over, at der ligger "år med mange udfordringer" på vejen frem til EU-medlemskabet, og at Bosnien må forbedre sin økonomi og vise, at landet kan blive et "troværdigt" medlem af EU.

28 lande er i dag medlemmer af EU med en anden eksjugoslavisk republik, Kroatien, der kom med i 2013, som det nyeste medlemsland.

/ritzau/