Bosnisk præsidentskab fordømmer stenkast mod Vucic

Bosniens præsidentskab fordømmer lørdagens angreb mod den serbiske premierminister, Aleksandar Vucic.

Han blev mødt af en rasende menneskemængde, der kastede sten og andet kasteskyts efter ham, da han mødte op ved en mindehøjtidelighed for de dræbte i massakren i Srebrenica for 20 år siden.

Bosniens præsidentskab - der er delt mellem en serber, en kroat og en bosnier - skriver i en udtalelse, at det "på det kraftigste fordømmer og udtrykker dyb beklagelse over angrebet i dag".

Præsidentskabet roser Vucic for at have deltaget i mindehøjtideligheden for massakren på omkring 8000 muslimske mænd og drenge, der blev slagtet af bosnisk-serbiske styrker.

Vucic kom til Srebrenica i "forsoningens ånd og for at vise respekt for ofrene", skriver præsidentskabet.

Det samme siger det bosnisk muslimske parti SDA.

- De, der fremprovokerede hændelsen i dag, angreb ikke kun Vucic, men skændede også den religiøse begravelse (af ofrene) og bragte skam over de bosniske muslimer, udtaler partiet.

Præsidentskabets fordømmelse kommer efter, at det serbiske udenrigsministerium havde omtalt hændelsen i Bosnien som et "attentatforsøg".

- Vi forventer en offentlig fordømmelse fra Bosniens myndigheder efter attentatforsøget på Serbiens premierminister, skriver det serbiske udenrigsministerium i en udtalelse

Aleksandar Vucics deltagelse i lørdagens mindehøjtidelighed skulle signalere, at forholdene mellem parterne på Balkan er blevet bedre efter borgerkrigen i 1992-95.

Men blandt de bosniske muslimer, og særligt de efterladte til ofrene, er der stor vrede over, at Serbien blankt afviser at betegne massakren som et folkedrab.

Tidligere har to internationale domstole fastslået, at begivenhederne i Srebrenica for 20 år siden er et folkedrab.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip