Boykot af buræg kan blive dyrt for forbrugerne

»Isoleret set har Kvicklys stop af buræg ikke nogen effekt for os. Men hvis det bliver spredt ud til flere kæder, så vil det skabe en masse problemer,« siger Jan Gerber til avisen.

Dyrenes Beskyttelse har i et års tid haft en medarbejder ansat, som har arbejdet på at præge detailbranchen til at tage større ansvar for dyrevelfærden i forhold til ægproduktion.

»Vi håber, at vi har flere resultater i sigte og at flere kæder dropper buræggene,« siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Skulle en væsentlig del - eller alle dagligvarebutikker - stoppe salget af buræg, vil det få konsekvenser for forbrugerne, siger Jan Gerber fra Danæg.

»Det vil have rigtig store konsekvenser for dansk ægforsyning. Det er få år siden, at alle burene blev skiftet ud for at forbedre dyrevelfærden for burhønsene. Der er investeret et trecifret millionbeløb for at gå i den rigtige retning i forhold til dyrevelfærd,« siger Jan Gerber og fortsætter:

»Hvis alle landmændene skal ud og investere i helt andre produktionsanlæg, bliver det rigtigt dyrt for branchen og for forbrugerne i sidste ende. Der vil komme en masse dobbeltinvesteringer. Man kan ikke bare umiddelbart lave burægsproduktion om til frilands- eller økoproduktion. Det er en rigtig skidt situation for dansk landbrug, hvis størstedelen fravæger buræg«.

Dansk Supermarked har ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten meldt ud, at koncernen vil beholde buræg på hylderne, da kunderne efterspørger dem.

Dyrenes Beskyttelse vurderer ifølge avisen, at det er realistisk, at man i fremtiden ikke kan købe buræg i Danmark. Men det bliver ikke før om i hvert fald 10-15 år, siger direktør Britta Riis, der fortæller, at organisationen heller ikke »jubler« over forholdene for skrabehøns, men at førsteprioriteten er at få burhønseæggene væk.

Ifølge Jan Gerber fra Danæg er der fordele og ulemper ved alle typer ægproduktion:

»Vi sælger både buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg, og der er plusser og minusser ved dem alle. For eksempel har burhønsene den laveste dødelighed og de udleder mindst C02 per æg. De bliver heller ikke næbtrimmet, hvilket skrabehøns og frilandshøns kan blive. Nogle forbrugere vægter fødevaresikkerhed, nogle dyrevelfærd og andre miljøet«.

Dagens Gossip