Brand på svensk atomkraftværk

»Hverken Ringhals-værket eller sikkerhedsmyndighederne lader til at have kontrol over de vedvarende problemer på atomkraftværket. Så i stedet for at diskutere en forlængelse af levetiden på de pensionsmodne reaktorer, bør regeringen og miljøminister Lena Ek lade sikkerheden komme først og beslutte, at de risikable reaktorer sættes ud af drift,« siger Rolf Lindahl fra Greenpeace i en pressemeddelelse.

Han peger på det ironiske i, at de såkaldte strålesikkerhedsmyndigheder i Sverige så sent som tirsdag ophævede det skærpede tilsyn med værket, som det havde været underlagt siden 2009 på grund af flere sikkerhedsfejl.

Greenpeace har flere gange kritiseret sikkerheden på værket og henviser blandt andet til en rapport fra 2012, der konkluderer, at sikkerhedskulturen på flere svenske atomkraftværker udgør en »forhøjet risiko for alvorlige ulykker«.

Selve branden fik brandvæsenet dog hurtigt styr på, oplyser redningstjenestens indsatsleder, Roger Banck, til Aftonbladet.

»Det var mere en røgudvikling end en brand. Der var tale om olie, der lækkede under et isoleringsrør, hvilket gav røgudvikling,« siger han til avisen.

Efterfølgende måtte værket afvente, at den ophedede turbine blev køligere, så den kunne demonteres, og brandårsagen kunne blive undersøgt nærmere.

Reaktor 1 på Ringhals-værket kører på grund af branden i øjeblikket på halv kraft.

Dagens Gossip