Brand ude af kontrol ved norske bebyggelser

En omfattende skov- og lyngbrand har ødelagt det meste af en bebyggelse i Hasvåg i det centrale Norge nær grænsen til Sverige.

Brandvæsnet sagde ved middagstid tirsdag, at omkring 139 bygninger i Hasvåg var gået tabt.

Men samtidig var der foretaget observationer om, at nogle bygninger muligvis ikke var blevet flammernes bytte.

Det var sidst på eftermiddagen ikke klart, hvordan situationen var.

- Der kan være bjerge rundt om bygninger, og det kan betyde, at branden ikke har spredt sig til dem, siger Marte Tronstad Dahl, talskvinde ved politiet i Nord-Trøndelag.

Det er en brand i noget krat og lyng, der har raseret Hasvåg. Alarmen i Flatanger kommune gik sent mandag, og da blev de første beboere evakueret.

Stærk vind gjorde det vanskeligt for brandmandskabet at begrænse branden.

Tidligt tirsdag spredte branden sig yderligere.

Beredskabsstyrelsen i Norge sendte en brandhelikopter fra Trondheim til Flatanger på et tidspunkt, hvor situationen blev betegnet som dramatisk og uoverskuelig.

- Nu er det naturkræfterne, som styrer, sagde Olav Jørgen Bjørkås, som er lokalpolitiker i Flatanger.

Det norske nyhedsbureau NTB skriver, at 33 mennesker har fast bopæl i 20 af de boliger, der ligger i det brandhærgede område. Der er også 77 fritidshuse, og der er en lille havn, kajanlæg og fritidsfaciliteter i Hasvåg.

Flatanger kommune siger i en pressemeddelelse, at branden muligvis er opstået som følge af en gnist fra en elledning.

Storbranden kommer kort efter, at der skete brandskader for 100 millioner norske kroner i landsbyen Lærdalsøyri, hvor fredede træhuse fra 1700- og 1800-tallet brændte ned, mens flere hundrede mennesker måtte evakueres og behandles for røgforgiftning.

Flere end 100 brandmænd kæmpede i sidste uge med slukningsarbejdet omkring de beskyttede træhuse i Lærdalsøyri, som er et af de største fredede områder i Norge og omfatter 170 træhuse fra 1800-tallet.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip