Branden på Scandinavian Star efterforskes

Sagen om branden på skibet Scandinavian Star, der for 23 år siden kostede 159 mennesker livet, vil muligvis blive genoptaget af norsk politi.

Meldingen kommer efter, at politiet i Oslo fredag har haft et møde med en privat nedsat, norsk ekspertgruppe, der for nylig fremlagde en ny rapport om skibskatastrofen.

- Vi har nu bedt om, at de nye fakta, vi ikke har haft adgang til tidligere, bliver dokumenteret i en rapport. Dette kan komme til at danne grundlag for ny efterforskning af sagen, siger Oslos politimester, Hans Sverre Sjøvold.

Terje Bergsvåg, der er næstformand i gruppen, der står bag rapporten - og som har brugt over 20 år på at komme til bunds i sagen - er lettet over politiets udmelding.

- Det er utroligt, at vi nu fik et seriøst møde med politiet. For jeg har haft mange møder med politiet tidligere, og der har de været mere optaget af at vride sig udenom og undgå ny efterforskning, siger han.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af frivilligt arbejde af en gruppe fagfolk, der har gransket sagsmapperne for at finde frem til, hvad der præcist skete om bord på skibet i 1990.

Gruppens undersøgelser modbeviser blandt andet, at en dansk lastbilchauffør skulle stå bag alle de brande, der var blevet påsat på skibet. Det har norsk politi hidtil konkluderet.

Gruppen mener, at flere af brandene på Scandinavian Star aldrig er blevet undersøgt til bunds af politiets efterforskere.

Ifølge den nye undersøgelse har dele af personalet på Scandinavian Star været dybt involveret i ildspåsættelserne. Personalet skulle have fået besked af skibets ejere på at starte brande og åbne vinduer for at give brandene ekstra liv.

Motivet skulle angiveligt være, at skibet var forsikret for et beløb, der var langt højere end skibets egentlige værdi.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip