Brasilien gør klar til skæbneafstemning om Dilma Rousseff

Skrevet af admin

17/04/2016

Dagens topnyheder

Søndag er skæbnedag for Brasiliens præsident, den 68-årige Dilma Rousseff.

Underhuset i den brasilianske kongres stemmer søndag aften (dansk tid) om, hvorvidt de mener, at Rousseff skal stilles for en rigsret for blandt andet at have manipuleret med regeringens budget i forbindelse med valgkampen i 2014.

Brasiliens første kvindelige præsident har på det seneste skabt voldsomt røre i det sydamerikanske land, hvor "jernladyen" ellers tidligere nød stor opbakning.

Men i den seneste tid har et stort antal demonstranter råbt på hendes afgang under en dyb politisk krise, som har lammet og splittet Sydamerikas største nation og største økonomi.

I weekenden var et stort opbud af politi på gaden i landets storbyer for at holde omkring 300.000 demonstranter i skak og forhindre mulige sammenstød mellem tilhængere og modstandere af Rousseff.

I regeringshovedstaden Brasilia har Rousseff og hendes allierede kæmpet intenst for at få vendt stemningen mod en rigsret.

Det kræver 342 stemmer i underhuset at godkende rigsretssagen. Hvis to tredjedele af medlemmerne i underhuset stemmer for, vil spørgsmålet blive sendt videre til senatet.

Dilma Rousseff vil blive suspenderet fra præsidentposten, hvis et simpelt flertal i senatet stemmer for.

Spørgsmålet om en rigsretssag mod Rousseff har delt de 200 millioner brasilianere, og ledelsen af Sydamerikas største økonomi står reelt i stampe.

Rousseff indledte sin første præsidentperiode på ryggen af et økonomisk opsving, men i takt med, at Brasiliens økonomi har bevæget sig fra opsving mod recession, er hendes popularitet faldet.

Hetzen mod præsidenten blandt mange politikere bliver kritiseret af mange iagttagere, da et meget stort antal af de parlamentarikere, som kæmper for at få fældet præsidenten, selv har lige så store problemer med at holde loven.

Rousseff afviser ikke beskyldningerne, der rettes mod hende, men henviser til, at tidligere regeringer har benyttet sig af samme fremgangsmåde.

Blandt andet er parlamentsformand Eduardo Cunha, der har ført en kampagne mod Rousseff, blevet beskyldt for at have taget imod millioner af dollar i bestikkelse fra et kartel koncentreret omkring det statslige olieselskab Petrobras. Pengene er angiveligt skjult i Schweiz.

/ritzau/Reuters