Brasilien i masse-protest over fodbold-VM

Brasiliens storbyer oplevede mandag landets største demonstrationer i 20 år.

Borgere gik på gaden for at vise deres utilfredshed mod en stigning i prisen på offentlig transport og de milliarder af dollar, som fodboldturneringen Confederations Cup og næste års VM koster.

Politiet måtte bruge tåregas, peberspray og gummikugler for at sprede grupper af maskerede unge, der begik hærværk i den bygning, hvor den lovgivende forsamling har til huse i det centrale Rio de Janeiro.

Bygningen blev også omringet af demonstranter, og fem politifolk er meldt såret.

Ellers var der hovedsageligt fredelige demonstrationer i landet, og i Rio de Janeiro var omkring 100.000 på gaden, især på den centrale avenue Rio Branco.

I Brasilia indtog mere end 200 unge kortvarigt taget på landets nationale kongres, og senere dannede flere tusinde unge en menneskekæde omkring bygningen.

- Fredelige demonstrationer er rimelige, skrev Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, på sin blog i et forsøg på at berolige gemytterne.

- Det er naturligt for unge at demonstrere.

Tidligere har sportsminister Aldo Rebelo udtalt, at myndighederne ikke vil lade demonstrationerne forstyrre de internationale fodboldturneringer, som Brasilien er vært for - Confederations Cup og næste års VM.

Urolighederne begyndte for 10 dage siden i São Paulo, da billetprisen på offentlig transport steg fra 1,5 dollar til 1,6 dollar.

Det spredte sig hurtigt til andre byer, og demonstranterne rettede også deres utilfredshed mod de 15 milliarder dollar, som regeringen har afsat til Confederations Cup og VM.

- Jeg er her for at vise, at Brasilien ikke bare handler om fodbold og at feste, siger Daiana Venancio, en 24-årig advokat, der var på gaden i Rio.

- Vi har andre bekymringer, som de manglende investeringer i det, der virkelig betyder noget - som sundhed og uddannelse, tilføjer demonstranten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip