Brasilien vil bekæmpe farlig zika-virus inden OL

Skrevet af admin

24/01/2016

Mest læste i dag

De brasilianske myndigheder har nu lanceret en plan for bekæmpelsen af den farlige zikavirus inden De Olympiske Lege til august, skriver BBC.

Legene skal finde sted i storbyen Rio de Janeiro, hvor man lige nu frygter, at den farlige myggebårne virus vil sprede sig.

Zikavirus kan føre til influenzalignende symptomer og er som sådan ikke direkte farlig for den smittede. Men hvis bæreren er gravid, kan virus føre til misdannelser af babyer, der fødes med for små hoveder og deraf mere eller mindre alvorlige hjerneskader.

Af samme grund meddelte Statens Serum Institut (SSI) fredag, at danske kvinder, der er gravide eller ønsker at blive det, bør overveje, om deres tur til Syd- og Mellemamerika er nødvendig.

Ifølge planen vil de brasilianske myndigheder begynde at fjerne myggenes ynglesteder, fire måneder inden De Olympiske Lege åbner.

Også under legene vil man sørge for at udrydde myggene, selv om der er grænser for, hvor hårdt man vil gå til værks.

Eksempelvis vil myndighederne kun gasse myggene i særtilfælde, da de er bange for, det kan udgøre en sundhedsfare for atleter og besøgene.

Samtidig håber de brasilianske sundhedsmyndigheder, at det køligere og tørre klima i august vil betyde, at der er langt færre myg og dermed også mindre risiko for tilfælde af den myggebårne virus.

Ifølge Statens Serum Institut er zikavirussen ikke i sig selv farlig. Men læger har siden oktober påvist en sammenhæng mellem gravide, der bærer virussen, og microcephali, som er skader på centralnervesystemet hos fostre og nyfødte.

Derfor mener man, at man skal tage virussen alvorligt, da den også har visse lighedstræk med ebola, der fra 2013 udviklede sig til en epidemi i Afrika.

Særligt den store hastighed, som virussen spreder sig med, bekymrer forskere.

/ritzau/