Brasiliens præsident langede ud efter præsident Obama

Den brasilianske førstedame beskyldte USA for at overtræde menneskerettighederne og international ret ved at spionere mod andre lande.

Kritikken kommer i kølvandet på afsløringer fra den tidligere amerikanske efterretningsmedarbejder, Edward Snowden, som har dokumenteret, at USAs efterretningsvæsen overvåger kommunikationen hos andre landes ambassader og hos konkurrerende virksomheder i udlandet. Blandt andet er det kommet frem, at USA har overvåget kommunikationen med den brasilianske oliegigant Petrobas.

Dilma Rousseff aflyste for nyligt et besøg i USA af samme grund, og ved talen i FNs hovedkvarter i New York rettede hun en skarp kritik af det, hun ifølge Reuters kaldte et »totalt uacceptabelt overgreb mod brasiliansk suverænitet«.

»Indblanding i andre landes anliggender er et brud på international ret og er i modstrid med de principper, som bør være rettesnor for forholdet mellem lande, specielt venligtsindede lande,« sagde Rousseff ifølge Reuters.

Hun foreslog et nyt sæt internationale spilleregler omkring brugen af internettet og sagde, at Brasilien vil indføre lovgivning og teknologi, der kan beskytte landet mod illegal overvågning af kommunikationsforbindelser.

Præsident Obama undlod i sin tale at kommentere direkte på kritikken, men sagde:

»Vi er begyndt at revidere den måde, vi indsamler information, så vi på en fornuftig måde kan balancere hensynet til sikkerheden for vores borgere og allierede med hensynet til privatlivet,« sagde Obama, som ellers fokuserede sin tale mest på Syrien og mulighederne for en diplomatisk dialog med Iran.

Dagens Gossip