Bred aftale om effektivisering af vandsektoren

Skrevet af admin

29/04/2015

Dagens topnyheder

Regeringen er onsdag aften nået til enighed med de fleste af Folketingets partier om en effektivisering af vandsektoren.

Samtlige partier undtagen Liberal Alliance er med i aftalen, der effektiviserer sektoren for minimum 1,3 milliarder kroner i 2020. Det oplyser Miljøministeriet.

Besparelserne er fordelt sådan, at de 400 millioner hentes fra vandforsyningsselskaberne, mens de resterende 900 millioner kroner hentes fra en effektivisering af spildevandsforsyningsselskaberne.

- Danskerne kan glæde sig over, at vores fælles vand kan blive på fællesskabets hænder. Der bliver ikke nogen privatisering af vores vandsektor, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

- Tværtimod ønsker vi en sektor, der er mere effektivt drevet end i dag, så vi sikrer os rent vand i hanerne til den rigtige pris.

Spørgsmål: Så man sparer mange penge samtidig med, at vandet bliver renere og billigere. Hvordan hænger det sammen?

- Det hænger sammen med, at den nuværende vandsektor-lov har skabt et bureaukrati der gør, at selskaberne i dag bruger alt for meget tid på papirarbejde og på kontroller, som vi nu reducerer med denne aftale, siger ministeren.

Ud over aftalen om at spare de 1300 millioner på blandt mindre bureaukrati, så spares der også penge på tilsyn.

Desuden vil politikerne med aftalen skabe bedre rammer for nye vandteknologier, ligesom samarbejdet med private selskaber skal styrkes.

Forhandlingerne om en effektivisering af vandsektoren brød ellers sammen i december. Det var der - alene i kraft af de mange partier, der er med i forhandlingerne - en række grunde til.

Men nu er der altså løbet så meget vand under broen, at alle parter erklærer sig glade for aftalen.

/ritzau/