Bregne skal udfordre Union Jack i flagdyst i New Zealand

Et blåt og sort flag med en sølvfarvet bregne og fire røde stjerner.

Sådan kan New Zealands nye flag komme til at se ud, efter at det endelige resultat af en folkeafstemning om udseendet tirsdag eftermiddag lokal tid er blevet offentliggjort.

Vinderen af afstemningen skal nu op mod det eksisterende newzealandske flag i en ny folkeafstemning til marts.

- Det er et valg af historisk vigtighed, vi har foran os, siger vicepremierminister Bill English ifølge New Zealand Herald.

- Vi har nu tid til at overveje de to flag ved siden af hinanden og tænke over hvilket af dem, der bedst repræsenterer os som nation nu og i fremtiden, tilføjer han.

Beslutter indbyggerne sig for at skifte det gamle flag med det britiske Union Jack-flag i hjørnet ud, vil det være første gang i over 100 år, at landet skifter flag.

Det nuværende flag blev første gang benyttet i 1869 og blev formelt nationalflag i 1902.

Dem, der ønsker at beholde det, siger, at new zealændere er draget i krig og er blevet dræbt under det eksisterende flag i generationer, og at det vil være en mangel på respekt at ændre det.

Tilhængere af en ændring mener, at det nuværende flag for let bliver forvekslet med andre tidligere britiske kolonier som eksempelvis Australien.

Flaget, der nu skal dyste mod det eksisterende flag, har sølvbregnen som det bærende symbol.

Bregnen er et nationalsymbol og bliver også brugt på trøjerne hos New Zealands rugbyhold, All Blacks, der er landets største sportsprofiler og nykårede verdensmestre.

De fire røde stjerner udgør Sydkorset - et stjernebillede, der kun kan ses fra den sydlige halvkugle af Jorden.

Processen med at finde et flag, der eventuelt kan afløse det eksisterende, startede for over et år siden, og siden er feltet blevet snævret ind fra over 40 bud til det nu ene tilbageværende.

Ud af New Zealands cirka 4,5 millioner indbyggere stemte godt 1,5 millioner svarende til under halvdelen af den stemmeberettigede andel af befolkningen.

/ritzau/

Dagens Gossip