Breivik-advokat til retten: Se bort fra folkets følelser

Klienten er sårbar og forvirret.

Advokat Øystein Storrvik bad fredag retten i Skien om at se bort fra folkets følelser om massemorderen Anders Behring Breivik, når de skal vurdere, om hans forhold bryder med menneskerettighederne.

- Den, som alle hader, har retten som sin sidste mulighed for at sikre sine minimumsrettigheder. Det er kun retten, som kan se gennem det folkelige hylekor.

- Det sætter retten på en meget stor prøve, lød det fra Storrvik ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Den 37-årige Breivik er idømt 21 års forvaring for angrebene på øen Utøya og i Oslo regeringskvarter 22. juli 2011, hvor han dræbte 77 mennesker.

Nu har Breivik lagt sag an mod den norske stat for brud på menneskerettighederne, da han mener, at hans afsoningsforhold er umenneskelige.

Han mener ikke at have tilstrækkelig menneskelig kontakt og er begyndt at lide af det, han kalder isolationshovedpine.

Storrvik hævdede dog i retten, at Breiviks afsoningsforhold ligger under minimumsstandarden for menneskerettighederne og pegede særligt på varigheden og omfanget af isolationen.

- Det er en meget afsondret tilværelse, sagde Storrvik og henviste til, at Breivik er alene i cellerne.

Breivik har adgang til tre forskellige celler, men den lange isolation har gjort ham sårbar og forvirret, siger advokaten.

- Han sidder alene med sine tanker time efter time. Så kommer han her, er nationalsocialistisk leder og snakker om ting, som almindelige mennesker finder absurd, siger Storrvik.

Han mener også, at det er en vigtig detalje, at Breivik i praksis skal sidde inde resten af sit liv, da han ikke tror, at de norske myndigheder nogensinde kommer til at anbefale andet, end at han skal blive i forvaring.

- Derfor må retten ikke bare se på dagen i dag, men også på det, som skal gælde i fremtiden, siger han ifølge NTB og påpeger, at loven ikke sætter nogle grænser for, hvor længe en person kan sidde isoleret ligesom Breivik gør.

Fredag var sidste dag i den fire dag lange retssag i Skien. Også Marius Emberland, som er advokat for staten, skal fremlægge sin procedure. Forventningen er, at der falder dom om tre til fire uger.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip