Breivik-dom overrasker i Norge og dommer kaldes modig

Skrevet af admin

20/04/2016

Dagens topnyheder

Det var en overraskelse for mange, da Oslo Tingrett onsdag gav massemorderen Anders Behring Breivik medhold i, at staten har udsat ham for umenneskelig behandling.

- Det var ikke helt, hvad jeg havde forventet, siger jurist Thomas Horn, der er en af Norges førende eksperter inden for isolationsfængsling, til Aftenposten.

- Den første tanke, mange vil tænke, er, at dette er et nederlag for staten Norge, siger han.

Men det kræver en nuancering, mener juristen, for retssystemet er en del af staten, og dommen understreger, at Norge har et uafhængigt retsvæsen.

- Her har vi en dommer, som har mod til at foretage en kontroversiel afgørelse, og det er en klar kvalitet ved det norske retssystem. Det er meget modigt af dommeren, siger Thomas Horn til Aftenposten.

Breivik havde sagsøgt den norske stat for brud på to punkter i den europæiske menneskerettighedskonvention.

Det ene punkt, artikel tre i konventionen, handler om umenneskelig behandling, og der fik Breivik medhold af domstolen i Oslo.

Det andet punkt - artikel otte - handler om retten til privatliv, men her blev den norske stat frikendt.

Aftenpostens redaktør, Harald Stanghelle, er også overrasket over dommen. Han mener, at den vil være svær at forstå for mange nordmænd og for folk i resten af verden.

- Det er klart, at det er alvorligt. Vi er en stat, som godt kan lide at tænke om os selv, at vi tager menneskerettighederne dybt alvorligt, siger Stanghelle.

- Det, at det sker i en sag, som er så speciel for os og resten af verden, er svært at fordøje for mange.

Norges justitsminister, Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet, vil ikke kommentere selve dommen, men siger til norsk tv NRK:

- Jeg har forståelse for, at folk kan reagere på kendelsen, men det er vigtigt, at ikke mindst denne sag håndteres på sædvanlig vis i vores retssystem, siger justitsministeren.

Onsdag eftermiddag har mange nordmænd sat sig ved tasterne for at give udtryk for deres reaktioner på afgørelsen i Breivik-sagen.

En af dem er Bjørn Ihler, der overlevede massakren på Utøya.

- Vores bedste våben i kampen mod ekstremismen er menneskelighed. Afgørelsen i Brevik-sagen viser, at vi også anerkender ekstremisters menneskelighed, skriver han.

Andre erklærer sig enige i, at afgørelsen er positiv.

- Ganske imponerende i grunden. Staten tabte, men retsstaten vandt!, skriver Atle Hauge, en af de mange, der har kommenteret dommen på Twitter.

/ritzau/