Breivik kalder norske fængsler de mest inhumane i Europa

Ifølge den 37-årige Anders Behring Breivik er det umenneskelige forhold, han sidder fængslet under. Først i Ila Fængsel uden for Oslo og nu i Skien Fængsel.

Det fremgår af den forklaring, han kommer med under retsmødet i Skien tirsdag, hvor han via en tale forklarer, hvorfor han sagsøger den norske stat for brud på menneskerettighederne.

– Norge dræber 15 fanger om året gennem isolation, siger Breivik ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

- I fem år har staten forsøgt at dræbe mig ved hjælp af den metode. Hvis jeg ikke lykkes med at overbevise retten her i dag, vil staten lykkes med at dræbe mig, siger Breivik.

Breivik har sagsøgt den norske stat for brud på menneskerettighederne, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Og han mener, at han kan dokumentere 54 brud på menneskerettighederne og en række andre internationale konventioner.

- Man bliver tæt i hovedet, det føles som en gummihætte. Efter et stykke tid kommer en isolationshovedpine, som efterhånden bliver så intens, at man ikke kan sove, siger Breivik ifølge den norske avis VG.

Han beskriver også hypersensitivitet og følelsen af at kunne lugte noget brændt hele tiden.

- Man bliver også tæt i næsen, siger han og mener, at alt dette er grunden til, at han ikke er i stand til at studere.

Breivik klager også over kold kaffe og fortæller, at han er begyndt at elske reality serien Paradise Hotel, som ifølge ham er et bevis på, at han har taget skade.

- Et klart tegn på, at jeg er blevet alvorlig skadet, siger Breivik.

Han fortæller også, at han allerede som 14-årig læste Hitlers "Mein Kampf", og at han kan den bedre end de fleste nationalister.

- Jeg har været nationalnationalist, siden jeg var 12 år gammel, men har klædt mig i kontrajihadistisk tøj for at komme frem med mit budskab.

- Det har medierne ikke villet kommunikere, derfor måtte jeg komme ud af skabet som nationalsocialist igen for at få opmærksomhed, siger Breivik ifølge VG.

Han hævder at han har vært nationalsocialist i 25 år.

Den 24. august 2012 blev Anders Behring Breivik idømt 21 års forvaring for i juli 2011 at have skudt og dræbt 69 unge på øen Utøya og at stå bag en bombesprængning ved regeringshovedkvarteret i Oslo. I alt mistede 77 personer livet.

Retssagen i Skien kommer til at vare fire dage og startede tirsdag. Her blev der sendt live-tv fra retsmødet, men onsdag må der ikke sendes live, da man er bange for, at Breivik sender koder ud til meningsfæller.

/ritzau/

Dagens Gossip