Brexit forlænger verdens største økonomiske eksperiment

Skrevet af admin

07/07/2016

Dagens topnyheder

Siden finanskrisen har centralbankerne spyttet milliarder og atter milliarder dollar, pund, euro og yen ud i økonomien. Samtidig er renterne holdt rekordlave. Det er sket for at stimulere de svagt voksende økonomier.

Det var hele tiden planen af neddrosle den voldsomme og hidtil usete stimulus, når økonomierne fandt styrken tilbage. Men det er ikke sket og med usikkerheden om brexit er udsigten til et opsving skudt længere ud i horisonten.

- Vi forventer ikke, at den amerikanske centralbank hæver sine renter før 2017. Samtidig mener vi, at den europæiske centralbank vil udvide og forlænge sit stimulusprogram, siger senioranalytiker hos Danske Bank Jens Nærvig Pedersen.

Der ud over har den britiske nationalbank allerede indikeret, at den vil sænke renten og stimulere økonomien yderligere.

Fortsættelsen af stimulussen kommer, efter at alene den amerikanske og europæiske centralbank siden 2009 mindst har pumpet 32.100 milliarder kroner ud i økonomien tilsammen. Og holdt renterne nær nul.

Stimulussen er gennemført for af skabe en inflation på omkring to procent. Og ikke mindst for at skabe så lave renter, at virksomheder og borgere kan låne penge til aktivitet, der skaber økonomisk vækst.

Status efter flere år med stimulus - hvad der er kaldt verdenshistoriens største pengepolitiske eksperiment - er indtil videre fortsat lav inflation og vækst.

- Det er svært at sige præcist, hvad effekten af har været. For vi aner jo ikke, hvordan verden havde set ud uden. Det kunne være, at økonomien var kørt helt af sporet, siger seniorstrateg hos Nordea Tine Choi Danielsen.

De frygtede konsekvenser af at pumpe store mængder penge ud i samfundet er hyperinflation, hvor penge bliver mindre værd meget hurtigt, og opbygning af finansielle bobler, fordi folk har for mange penge mellem hænderne og for få steder at sende dem hen.

Men ingen af de frygtede konsekvenser er umiddelbart realiseret. Dermed er konsekvenserne af eksperimentet stadig helt ukendte.

- Vi er ude et sted, hvor vi aldrig nogensinde har været før. Og vi aner ikke, hvor det ender henne, siger Tine Choi.

/ritzau/