Brexit kan pause britiske planer for danske virksomheder

Skrevet af admin

24/06/2016

Mest læste i dag

Fremtiden er med et slag blevet langt mere usikker for de mange danske virksomheder, der sender varer til Storbritannien eller har ansatte i det britiske.

Ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri er virksomhederne kastet ud i en situation uden fortilfælde, efter Storbritannien har besluttet at udtræde af det europæiske fællesskab.

- I morgen er der sådan set ingen ændringer for de virksomheder, der sælger til det britiske marked, siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri.

- Men der er stor usikkerhed om, hvad der vil ske i fremtiden, og det vil sige, at investeringsbeslutninger, og hvordan man vil planlægge fremtiden, vil blive berørt, siger han.

Mens briterne vågner op til et valgresultat, der sender dem ud af EU, så vågner danske virksomhedsledere op til første dag i en længere periode med stor usikkerhed.

For mens vilkårene for handlen med Storbritannien vil være de samme på den korte bane, så står det hen i det uvisse, hvordan betingelserne bliver på længere sigt.

- Nu går en fase i gang, hvor Storbritannien skal forhandle med EU, som kører over de næste to år, siger Karsten Dybvad.

- Den her situation har vi ikke prøvet før. Det har Storbritannien ikke prøvet før, og det har EU ikke prøvet før.

- Vi ved ikke, hvordan aftalen bliver, og hvilken tilknytning Storbritannien får til det indre marked, tilføjer han.

Ifølge Danmarks Statistik er Storbritannien Danmarks femtestørste eksportmarked med en samlet eksport på knap 70 milliarder kroner. Det svarer til cirka syv procent af den samlede eksport.

Samlet lyder det fra arbejdsgiverne i Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Dansk Erhverv, at det nu er op til politikerne at begrænse skaderne af brexit så meget som muligt.

Det skal ske ved at sikre et fortsat stærkt EU-samarbejde med fokus på at sikre handel og arbejdskraftens frie bevægelighed.

- DA opfordrer de danske og europæiske politikere til at finde en løsning, der binder Storbritannien så tæt til EU som muligt, siger europapolitisk chef i DA Christiane Mißlbeck-Winberg i en kommentar.

Ifølge Dansk Erhvervs EU-chef, Kasper Ernest, er det indre marked Danmarks ubetinget største eksportmarked.

- Det er væsentligt, at EU fortsat sikrer fælles spilleregler, der kan beskytte små økonomier som den danske mod protektionisme, siger han i en kommentar.

/ritzau/