Briter advarer om større terrortrussel fra Nordirland

Skrevet af admin

11/05/2016

Mest læste i dag

Storbritannien hæver trusselsniveauet for terror relateret til Nordirland.

Indenrigsminister Theresa May udtaler i en pressemeddelelse, at det forhøjede niveau "afspejler den fortsatte trussel fra afvigende republikansk aktivitet", skriver Reuters.

Myndighederne hæver nu trusselsniveauet fra moderat til betydelig, hvilket betyder, at der er en "stor mulighed" for et angreb i England, Skotland eller Wales.

- Som resultat af denne ændring arbejder vi tæt sammen med politiet og andre relevante myndigheder for at sikre, at de relevante sikkerhedstiltag er på plads, tilføjer Theresa May.

Ved påske advarede Det Ny IRA om, at gruppens medlemmer var klar til at "bringe krigen til vor nations gamle fjende", skriver den britiske tv-station BBC.

Det Ny IRA, som er udsprunget af den oprindelige Irske Republikanske Hær (IRA), stod bag en bombe, der sårede en britisk fængselsbetjent i marts. Han døde kort efter angrebet.

Truslerne om ny vold samt bomben mod fængselsbetjenten fik politiet i Nordirland til at advare om, at militante grupper muligvis ville markere 100-året for den irske påskeopstand.

IRA greb i 1916 til våben i sin kamp for, at Nordirland skulle løsrives fra Storbritannien. Kampen fortsatte helt frem til 2005.

Den britiske provins fik genindført selvstyre i 2007, da de største partier på katolsk og protestantisk side blev enige om en magtdeling.

Flere udbrydergrupper fra IRA har fortsat med sporadiske angreb og aktioner, heriblandt Det Ny IRA.

Foruden truslen fra militante nordirske grupper anser den britiske efterretningstjeneste MI5, at faren for international terror i Storbritannien er "alvorlig". Det er uændret i forhold til den tidligere trusselsvurdering.

/ritzau/Reuters