Briter får adgang til omstridte dokumenter i spionsag

Det besluttede en britisk domstol torsdag ifølge flere internationale medier. Udslagsgivende var argumentet om at beskytte den nationale sikkerhed og undersøge mulige forbindelser til terrorisme.

Søndag blev Greenwalds kæreste, David Miranda, tilbageholdt i ni timer i Londons Heathrow-lufthavn, hvor han blev afhørt om de historier, som Greenwald og andre journalister på The Guardian havde skrevet om NSAs overvågning. Tilbageholdelsen skete under henvisning til de britiske terrorlove, og samtidig konfiskerede politiet Mirandas elektroniske udstyr, computer, mobiltelefon, kamera, USB-stik og spillekonsoller.

Efter de ni timer blev han løsladt uden sigtelse, hvorefter Miranda tog juridiske skridt for at forhindre myndighederne i at finkæmme dokumenterne efter det, som hans advokat kalder »en ulovlig tilbageholdelse«.

Men lige lidt hjalp det altså.

Dommerne har givet de britiske myndigheder indtil 30. august til at undersøge dokumenterne, der ifølge en politiadvokat, som Reuters har talt med, dækker over titusindvis af sider.

Torsdag kom det desuden frem, at Scotland Yard har indledt en strafferetlig efterforskning mod Miranda for at afklare, hvorfor han var i besiddelse af dokumenterne. Scotland Yard er endnu ikke færdig med undersøgelsen, men vurderer ifølge The Telegraph, at de er »meget skadelige for den offentlige sikkerhed, hvis de offentliggøres«.

30-årige Snowden, der tidligere har arbejdet for NSA, opnåede 1. august asyl i Rusland efter at have opholdt sig i Moskvas lufthavn i over fem uger, hvor han forsøgte at undgå udlevering til USA. Han er eftersøgt af amerikanerne, som anklager ham for spionage.

Dagens Gossip