Briterne åbner nyt register i kamp mod korruption

Skrevet af admin

12/05/2016

Dagens topnyheder

Storbritannien vil tvinge udenlandske virksomheder, der ejer fast ejendom i landet, til at lade sig registrere i et nyt offentligt register. Det siger den britiske premierminister, David Cameron, forud for et topmøde om bekæmpelse af global korruption.

- Udenlandske virksomheder, der håber at købe fast ejendom i Storbritannien, eller som vil byde ind på offentlige kontrakter, skal lade sig registrere i registreret, som åbnes næste måned, hedder det i en erklæring fra Camerons regering.

Registreret skal også registrere etablerede udenlandske firmaer i landet.

I dag ejer udenlandske virksomheder over 100.000 ejendomme i England og Wales - næsten halvdelen af dem i London.

- Det nye register vil medføre, at korrupte personer og lande ikke vil kunne operere og hvidvaske penge eller skjule illegale midler ved at udnytte ejendomsmarkedet i London, fremhæver regeringen, som siger, at det nye register er det første af sin art i verden.

Cameron er vært for topmødet om korruption, hvor der ventes repræsentanter fra 40 lande og organisationer, herunder præsident Ashraf Ghani fra Afghanistan og Nigerias præsident, Muhammadu Buhari.

Cameron har i kontroversielle udtalelser kaldt de to lande kaldt for "fantastisk korrupte".

- Korruption er en fjende af fremskridt og roden til så mange af verdens problemer, har Cameron sagt forud for topmødet.

Regeringer skal "afsløre korruption, hvor det end findes, og at forfølge og straffe dem, som begår, faciliterer eller er medskyldige i det", lyder det.

Det russiske udenrigsministerium, som sender sin viceudenrigsminister Oleg Syromolotov, har allerede antydet, at en endelig deklaration ikke skal være bindende, skriver The Times.

Det amerikanske finansministerium anser Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at være korrupt.

- Og det har han været i mange år, sagde en talsmand for ministeriet, Adam Szubin, i et interview med BBC tidligere i år.

- Hvad enten det gælder Ruslands energiressourcer eller andre statslige kontrakter, så dirigerer han dem, som han tror vil tjene ham og ekskluderer andre. For mig er det korruption, sagde Szubin.

/ritzau/AFP