Briterne følger USA og forlænger Afghanistan-mission

Skrevet af admin

27/10/2015

Mest læste i dag

Den britiske regering følger en nylig beslutning i Washington om at opretholde en betydelig militær styrke i Afghanistan næste år.

Den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, har tirsdag orienteret parlamentet i London om, at regeringen ønsker at bevare den nuværende styrke på 450 soldater i det uroplagede land hele næste år, skriver BBC.

Beslutningen er baseret på en vurdering af, at de afghanske sikkerhedsstyrkers niveau ikke er tilstrækkeligt til, at de kan overtage sikkerheden uden international støtte.

Briternes kampmission i Afghanistan sluttede i oktober 2014, men soldater er blevet i landet for at træne og rådgive militæret.

I forrige uge meddelte den amerikanske præsident, Barack Obama, at USA forlænger landets nuværende mission, også efter 2016, og siden har flere store Nato-lande - som Tyskland, Tyrkiet og Italien - fulgt trop med løfter for næste år.

Den internationale Isaf-koalitions mandat udløb med udgangen af 2014. Den blev afløst af Resolute Support Mission.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har sagt, at den danske regering også har tanker om "en eller anden form for bidrag," hvis "Nato finder, at der er behov".

Men ordføreren har understreget, at han har "meget svært ved at se", at det danske bidrag kan komme til at bestå af kamptropper.

Afghanistans regering har bedt amerikanerne om at blive længere i landet. Og Nato-landenes beslutning om at forlænge missionerne sker på et tidspunkt, hvor truslen fra oprørsbevægelsen Taliban tilsyneladende er stigende.

Den daværende amerikanske præsident George W. Bush sendte soldater ind i Afghanistan i kølvandet på terrorangrebet i USA 11. september 2001.

Danmark bidrager på nuværende tidspunkt med op mod 160 mand til Natos træningsmission.

Tidligere var Danmark del af Isaf-missionen med kampsoldater i Afghanistan.

/ritzau/