Briterne inden storm: Aflyser fly og advarer om forsinkede tog

Skrevet af admin

27/10/2013

Dagens topnyheder

Storbritannien forbereder sig på den værste storm i et årti mandag, hvor der ventes vindstød på op til 130 kilometer i timen og voldsom styrtregn.

Myndighederne har advaret om faren for store forstyrrelser i den offentlige transport, og navnligt i den sydlige del af landet kan mange tog blive aflyst, da der er stor risiko for, at togspor vil blive blokeret af væltede træer, nedblæste bygningsdele eller nedfaldne strømkabler.

Britiske lufthavne, deriblandt Heathrow og Gatwick, advarer om mulige forstyrrelser i lufttrafikken, og en del flyvninger mellem London og Irland er blevet aflyst.

Tre togselskaber har advaret mod unødvendige rejser tidligt på dagen, og andre advarer om forstyrrelser i myldretiden.

Det ventede uvejr har ført til møder under ledelse af premierminister David Cameron om beskyttelse af offentligheden.

Myndighederne siger, at det måske bliver det værste, som briterne har oplevet, siden et stormvejr i oktober 2002.

Uvejret ventes at ramme Storbritannien fra Atlanterhavet natten til mandag, inden det bevæger sig videre med retning mod Danmark.

Inden for seks til ni timer ventes der mellem 20 og 40 millimeter regn, og det begynder at falde søndag aften, siger meteorologerne.

- Det her er det, vi vil kalde en stor vinterstorm, som vi ellers ser i januar, siger meteorologen Helen Chivers.

I britiske medier har der været sammenligninger med den store storm, der ramte de britiske øer i 1987. Dengang omkom 18 mennesker i Storbritannien og fire i Frankrig.

15 millioner træer blev blæst omkuld, og der blev forårsaget skader for omkring otte-ni milliarder kroner.

Veteran-meteorolog Michael Fish slår dog koldt vand i blodet og siger, at det forestående stormvejr ikke bliver så voldsomt som stormen i 1987.

Men i Storbritannien tager man lige netop denne meteorologs varslinger med en gran salt.

Fish var BBC's meteorolog i 1987, og helt frem til nogle timer før, at den voldsomme storm ramte Storbritannien, afviste han, at der var en stor storm på vej.

/ritzau/AFP