Briterne sætter Syrien-angreb på pause

Sådan lyder vurderingen fra seniorforsker Henrik Ø. Breitenbauch fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet, der mener, at det vil være ret utænkeligt, at USA angriber uden aktiv britisk medvirken.

Den konservative britiske regering under ledelse af premierminister David Cameron er pludselig kommet under pres fra arbejderpartiet Labour, der markant har skiftet kurs og ikke vil tage stilling til, om Storbritannien skal tilslutte sig et angreb, før FNs våbeninspektører har afleveret deres rapport, og før der er »afgørende beviser« på, at det syriske regime stod bag giftgas-angrebet i Damaskus’ forstæder.

Samtidig er mange konservative parlamentsmedlemmer mere end lunkne over for en britisk deltagelse. Sporene fra Irak-krigen og jagten på Saddam Husseins fantom-masseødelæggelsesvåben skræmmer i begge politiske lejre.

Oprindelig var der i London lagt op til en beslutning på et hasteindkaldt parlamentsmøde torsdag, men mødet er nu forvandlet til en princiel debat og beslutningen er udskudt til i næste uge.

»Det betyder sandsynligvis, at al ting bliver skubbet en smule til højre i tidsplanen, og Obama signalerede onsdag, at han heller ikke var helt klar til at drøne ud af startbanen. Det her er måske en kærkommen mulighed for Obama til at slå koldt vand i blodet et par dage og finde ud af, hvad han fakisk vil,« siger Henrik Breitenbauch.

Efter Breitenbauchs vurdering, kan det heller ikke helt udelukkes, at angrebet aldrig kommer:

»Tidligere på ugen så det ud til, at det ville komme et angreb sidst på ugen, og nu er vi sidst på ugen, hvor det ser ud til, at der ikke vil komme et angreb før efter weekenden, hvis der sker noget. Der er ligesom lagt op til, at der er et politisk rum, hvor presset med et angreb mere er et diplomatisk element, end det er en overhængende risiko,« vurderer han.

Samtidig finder Henrik Breitenbauch det usandsynligt, at amerikanerne angriber uden briterne er ved deres side:

»Amerikanerne vil være interesseret i et have den bredest muligt koalition bag det her,« siger han med henvisning til, at bredden også skal omfatte arabiske lande for at modvirke propaganda fra Assad om, at USA nu igen har angrebet et muslimsk land.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip