Briterne ser dystert på økonomien efter EU-afstemning

Skrevet af admin

08/07/2016

Dagens topnyheder

De britiske borgere ser markant mere skeptisk på økonomien i kongeriget efter sidste måneds folkeafstemning, hvor et flertal stemte for, at Storbritannien skal forlade EU.

Forbrugertilliden falder i det højeste tempo i 22 år ifølge en undersøgelse fra analysefirmaet GfK. Resultaterne kan læses i Daily Telegraph.

Undersøgelsen viser, at tilliden blandt forbrugerne faldt til minus 9 i kølvandet af afstemningen 23. juni. I den foregående måling lå indekset i minus 1. De otte trin ned er det største fald mellem to målinger siden december 1994.

Analysefirmaet har også hørt de adspurgte om, hvor de satte deres kryds ved afstemningen.

Hvis man kun tog dem, der stemte for at blive i EU, ville indekset ligge på minus 13. Der er mere optimisme blandt dem, der stemte for at forlade EU. Her er tallet minus 5, skriver The Guardian.

Forbrugertilliden bliver målt ved at stille et repræsentativt udsnit af borgerne en række spørgsmål om deres økonomiske situation og planer. Det er dermed en indikator på, om folk har tænkt sig at bruge penge og sætte gang i økonomien.

Tidligere på ugen viste en YouGov-måling, at også det britiske erhvervsliv ser noget mere surt på økonomien efter den historiske afstemning.

Næsten halvdelen af de britiske virksomheder ser nu pessimistisk på Storbritanniens økonomiske udvikling de næste 12 måneder. Inden EU-afstemningen var det kun hver fjerde, der havde negative forventninger til økonomien.

Afstemningen i Storbritannien har også rystet de finansielle markeder. Aktierne er rutsjet op og ned, og det britiske pund er blevet svækket markant over for andre landes valutaer.

/ritzau/Reuters