Briterne stemmer sig ud af EU og balladen er i gang

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Med 51,89 procent har briterne besluttet at forlade EU, viser det endelige resultat.

Bliv-fløjen har fået 48,11 procent.

Dermed lakker 43 års britisk medlemskab mod enden. Danmark blev sammen med Storbritannien og Irland en del af EU i 1973.

Sejren til den fløj, der ønsker at forlade EU, er et kolossalt nederlag for premierminister David Cameron, som har sat sit politiske liv ind på at få et flertal af briterne til at blive i EU.

Efter resultatet har premierminister David Cameron meddelt, at han træder tilbage.

Lederen af Det Britiske Uafhængighedsparti (Ukip), Nigel Farage, krævede tidligere fredag, at Cameron trådte tilbage.

- Vi behøver nu en brexit-regering. Vi har nu lagt en fejlslagen politisk union bag os, siger Nigel Farage triumferende.

Ukip har under valgkampen kørt benhårdt på at få stoppet tilstrømningen af østeuropæiske EU-indvandrere.

Resultatet af folkeafstemningen efterlader Camerons konservative parti dybt splittet.

Den fløj med Boris Johnson i spidsen, som har agiteret for et nej til at blive i EU, synes fredag morgen stærkt tøvende over for, hvad det næste skridt skal være for Storbritannien.

Om man kan vente - og måske vente længe - med at aktivere udmeldelsen.

Jeremy Corbyn, lederen for oppositionspartiet Labour, siger, at regeringen straks skal aktivere artikel 50 i Lissabon-traktaten, som reelt er en opsigelse af EU-medlemskabet. Corbyn og Labour førte kampagne for, at Storbritannien skal blive i EU.

- Det britiske folk har truffet deres beslutning, vi skal respektere dette resultat og artikel 50 skal påberåbes nu, så vi kan forhandle en udgang fra EU, siger han til BBC.

Men der bliver ballade internt i den britiske familie. Det lod lederen af det skotske nationalistparti og førsteminister i Skotland, Nicola Sturgeon, forstå. Et klart flertal af skotterne stemte for at blive i EU, og det er her Skotlands plads er.

- Skotland har talt - og talt beslutsomt, siger hun.

Sturgeon sagde tidligere på året, at Skotland kunne gennemføre en ny folkeafstemning om uafhængighed, hvis det blev et nej til EU ved torsdagens folkeafstemning.

Sidste folkeafstemning om uafhængighed var i 2014. Her fik løsrivelsesfløjen kun 45 procent af stemmerne.

- Lad 23. juni gå over i historien som vores uafhængighedsdag, siger Farage.

/ritzau/