Briterne vil overgive fanger til afghanerne

Den britiske forsvarsminister, Philip Hammond, siger ifølge BBC, at regeringen arbejder »meget intensivt« sammen med de afghanske myndigheder på at finde et sikkert sted at overføre dem til. Ifølge afghanske kilder bliver det formentlig til det tidligere amerikanske fængsel tæt på Bagram-basen uden for Kabul, som USA overlod til afghanernes kontrol sidste år.

Reaktionen fra den britiske forsvarsminister kom timer efter, at britiske advokater for otte af de internerede havde rejst skarp kritik af interneringen, som en af dem, Phil Shiner, sammenligner med det amerikanske Guantanamo-fængsel i Cuba.

Adskillige af de internerede har siddet i Camp Bastions fængsel i op til 14 måneder uden en retssag eller mulighed for at få besøg af en advokat. Blandt dem, der har siddet længst, er en teenager og en 20-årig familiefar.

Ifølge den britiske forsvarsminister har parlamentet været informeret om det store antal fanger, der sidder interneret på Camp Bastion, og afviser også overfor BBC, at Storbritannien driver et Guantanamo.

En talsmand for det afghanske forsvarsministerium, Zahir Azimi, betegner dog overfor BBC interneringerne som »ulovlige og inhumane« og kræver, at fangerne overføres til de afghanske myndigheder. Her vil de ifølge talsmanden blive behandlet efter internationale aftaler og den afghanske lovgivning.

Ifølge forsvarsminister Philip Hammond udgør mange af fangerne en trussel mod de britiske tropper i Afghanistan. Adskillige er ifølge Hammond mistænkt for at stå bag drab på britiske soldater, være involveret i at have anbragt vejsidebomber eller have været med til at fremstille dem. En løsladelse ville være ensbetydende med at »sætte dem tilbage på slagmarken«, siger den britiske forsvarsminister.

Ifølge reglerne for den internationale ISAF-styrke må landenes militær kun tilbageholde afghanske fanger i 96 timer, men sidste år stoppede Hammond ifølge The Guardian planer om at overgive afghanske fanger til de afghanske myndigheder, angiveligt af frygt for at de skulle blive udsat for tortur.

Den afghanske ambassadør i Storbritannien, Daoud Yaar, lover imidlertid, at fangerne ikke vil lide overlast:

»Tro mig. Verden skal tage os på ordet. Vi lover, at vi ikke vil mishandle dem,« siger han til BBC.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip