Briternes kaffetrang bliver dyrere efter EU-afstemning

Skrevet af admin

13/07/2016

Dagens topnyheder

Tre uger efter at briterne stemte sig ud af EU, begynder den efterfølgende store svækkelse af landets valuta at have en effekt. Kaffedrikkerne i London kan se frem til prisstigninger. Til gengæld lover en producent af dyr chokolade, at den nydelse ikke bliver dyrere.

Det er effekten af, at det britiske pund er svækket med omkring 11 procent mod dollaren siden afstemningen den 23. juni, hvor briterne stemte ja til at indlede processen med at forlade EU.

Det betyder, at en dollar nu koster 0,75 pund mod 0,66 pund før afstemningen. Dermed bliver det dyrere at købe råvarer, der handles i dollar. Det er næsten alt lige fra guld, olie og metal til altså chokolade og kaffe.

- Vi betaler langt mere for vores grønne kaffebønner. Vi blev fanget lidt midt i det hele, når det kommer til vores betalinger, siger Anette Moldvar, der ejer kaffebutikken Square Mile Coffee Roasters i London, til Bloomberg News.

Hun fortæller, at prisen på en pose kaffe vil stige med 3-5 procent, fordi anden halvdel af betalingen på en ordre på 18,9 ton kaffe fra Costa Rica faldt efter afstemningen.

Bloomberg News har talt med flere kaffebutikker, der alle siger, at prisen vil stige. Effekten vil dog først fuldt ramme senere, da de oftest køber kaffe nok til seks til tolv måneder.

Også kakao, hovedingrediensen i chokolade, er blevet dyrere. Prisen i pund steg ifølge avisen The Guardian til sit højeste niveau i fyrre år sidste uge.

- Vi køber en lang række ingredienser, blandt andre hasselnødder, mandler, kirsebær, alkohol og sukker. Når en er dyr er en anden billig, og det plejer at opveje hinanden.

- Der er også andre ting vi kan gøre, så vores kunder ikke får en grim overraskelse, sagde sælgeren af den dyre chokolade Hotel Chokolats ejer, Angus Thirlwell, til The Guardian tirsdag.

Også for kakao gælder det, at producenter af chokolade oftest har købt ind til en længere periode og bruger finansielle instrumenter til at sikre sig mod store udsving i en periode.

/ritzau/