Britisk advarsel: Et nej til EU vil gælde for evigt

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Et nej til EU ved folkeafstemningen på torsdag kan ikke laves om igen på et senere tidspunkt, hvis briterne går hen og fortryder.

Det siger den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, mandag ved ankomsten til EU's udenrigsministermøde i Luxembourg.

- Den besked, vi prøver at få ud til det britiske folk, er, at det er en beslutning, der ikke kan rulles tilbage igen, siger Philip Hammond.

- Hvis Storbritannien beslutter sig til at træde ud, kommer vi ikke tilbage igen. Storbritannien kan aldrig komme med i EU igen på et senere tidspunkt undtaget på betingelser, der ville være uacceptable, som medlemskab af euroen, medlemskab af Schengen og så videre, siger han.

Philip Hammond siger, at det er "en meget, meget vigtig beslutning", og at det er i Storbritanniens bedste interesse at blive i EU.

Men han siger samtidig, at han forventer en tæt afgørelse, uanset hvem der vinder folkeafstemningen på torsdag.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger, at han håber, at et flertal af briterne stemmer ja til at blive i EU.

- Jeg mener, at Europa bliver klart fattigere, hvis Storbritannien skiller sig ud, siger Steinmeier.

Han siger, at et britisk nej på torsdag ikke bare betyder, at EU mister et medlemsland, men at EU mister den britiske historie og tradition, der hele tiden har været vigtig for det europæiske samarbejde.

Østrigs udenrigsminister, Sebastian Kurz, siger, at det vil være bedst for både EU og for Storbritannien, hvis det ender med et ja.

- Storbritannien har altid sat fingeren oven på såret og demonstreret, hvor udviklingen går i den forkerte retning, siger Sebastian Kurz.

Han siger, at et EU, der skal have en fremtid, hele tiden må forbedre sig.

Derfor har EU brug for medlemslande, der som Storbritannien klart tør sige, når noget ikke fungerer ordentligt, siger Kurz og peger blandt andet på den britiske kamp mod misbrug af EU-landenes velfærdsydelser.

/ritzau/