Britisk astronaut løber London maraton på rumstation

24/04/2016

Søndag løber flere tusinde maraton i London. En af deltagerne løber dog ruten noget anderledes. Den britiske astronaut Tim Peake, løber nemlig den 42 kilometer lange distance på et løbebånd på rumstationen ISS i vægtløs tilstand.

For ikke at svæve væk fra båndet er han spændt fast med en elastisk sele. Selen begynder dog at genere, når man har løbet i omkring 40 minutter på båndet, fortalte Tim Peake på det Europæiske Rumagenturs (ESA) hjemmeside i december.

Han kommer dog til at tilbringe flere timer på båndet søndag. Astronauten løb et maraton i London i 1999, hvor han færdiggjorde i tiden 3 timer 18 minutter og 50 sekunder. Han regner selv med en tid søndag på mellem 3,5 og 4 timer.

- Det, jeg ser mest frem til, er, at jeg stadig kan være samme med alle på Jorden. Jeg løber med en iPad og kan se mig selv løbe rundt i gaderne i London, mens jeg er 400 kilometer over Jorden, siger han på ESA's hjemmeside.

Imens Tim Peake løber, kredser rumstationen rundt om Jorden med omkring 28.800 kilometer i timen.

Tim Peake er den første brite på rumstationen, hvor han blev sendt til i december fra Kasakhstan. Han skal i alt være på ISS i 171 dage.

Den danske astronaut Andreas Mogensen har ligeledes tilbragt dage på rumstationen i september.

Løbet blev skudt i gang i London søndag klokken 10 lokaltid, og de første løbere er tidligt søndag eftermiddag begyndt at komme ind. Den kenyanske Jemima Sumgong kom først ind blandt kvinderne med tiden 2 timer, 22 minutter og 58 sekunder.

På herresiden var det ligeledes en kenyaner, der tog sejren. Her kom Eliud Kipchoge ind først med tiden 2 timer, 3 minutter og 5 sekunder, hvilket var den hurtigste tid nogensinde ved maratonløbet i London.