Britisk centralbank i alarmberedskab efter brexit

Bank of England, den britiske centralbank, oplyser, at den er klar til at tage "alle nødvendige skridt" for at leve op til sit ansvar for den monetære og finansielle stabilitet.

Centralbanken oplyser, at den arbejder tæt sammen med Finansministeriet og andre landes centralbanker i sin beredskabsplanlægning.

- Bank of England overvåger udviklingen nøje, skriver centralbanken i en erklæring.

Finansmarkederne reagerer fredag morgen kraftigt på, at de britiske vælgere har stemt for at forlade EU.

Det britiske pund er dykket lidt over fem procent over for euro siden torsdag aften, og samtlige de større europæiske aktiemarkeder ser ud til at have kurs mod en stærkt negativ børsåbning.

Ifølge Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, holder markederne tæt øje med centralbankerne efter den britiske afstemning, hvis resultat kommer som en overraskelse for de fleste.

Første skridt fra Bank of England vil efter hans vurdering være at sikre, at der er likviditet nok i pund.

- Det er ikke utænkeligt, at banken vil sætte renten en yderligere tand ned eller genoptage opkøb af obligationer for nye penge, men det bliver nok ikke i dag, men i løbet af de kommende uger, vurderer han over for Ritzau Finans.

- De (centralbanken, red.) vil kommunikere ud i dag, at de er klar til at gøre alt, hvad der skal til, men de konkrete handlinger kommer ikke i dag ud over fri tilgængelighed af pund, fortsætter Jacob Graven.

Han forventer ligeledes, at Den Europæiske Centralbank (ECB) i løbet af fredag vil slå fast, at den vil gøre det, der skal til, mens banken vil vente med de konkrete tiltag.

- ECB vil se tiden an, men det er bestemt ikke usandsynligt med tiltag i løbet af få måneder, hvis den europæiske økonomi vil bremse op, siger Jacob Graven til Ritzau Finans.

/ritzau/

Dagens Gossip