Britisk efterretningsvæsen beder The New York Times slette Snowden-papirer

Opfordringen til at slette dokumenterne blev fremsat af en højtstående embedsmand fra den britiske ambassade i Washington D.C., og den blev rettet til avisens chefredaktør, Jill Abramson.

En talsmand for den britiske ambassade siger til Reuters, at de ikke vil »gå i detaljer« omkring deres indsats, men at det ikke burde »komme som nogen overraskelse«, hvis de kontakter en person, der er i besiddelse af det lækkede materiale, der omfatter omkring 58.000 lækkede, britiske efterretningsdokumenter.

The New York Times har ikke ønsket at kommentere sagen.

Også den britiske avis The Guardian er blevet bedt om at slette lækkede dokumenter fra Snowden under trusler om mulige juridiske konsekvenser. Efter flere opringninger, hvor redaktør Alan Rusbridger i røret fik beskeden: »I har haft jeres sjov, nu vil vi have vores ting tilbage«, fik avisen besøg af to efterretningsfolk fra GCHQ. Agenterne insisterede på, at en computer med dokumenter fra Edward Snowden blev destrueret, og under overværelse af de to agenter blev computeren derefter slået til metalspåner i avisens kælder, oplyste Alan Rusbridger efter episoden på The Guardians hjemmeside.

Den britiske aktion mod aviserne startede med, at David Miranda, der er kæreste med en journalist fra The Guardian, blev tilbageholdt i ni timer i Londons Heathrow-lufthavn, hvor han blev afhørt om de historier, som hans kæreste Glenn Greenwald og andre journalister på avisen havde skrevet på baggrund af dokumenter fra Snowden.

Tilbageholdelsen skete under henvisning til de britiske terrorlove, og samtidig konfiskerede politiet Mirandas elektroniske udstyr, computer, mobiltelefon, kamera, USB-stik og spillekonsoller.

Oplysningerne i de lækkede dokumenter kan i de forkerte hænder udgøre en trussel mod Storbritannien, lød forklaringen fra officielt hold, da højesteret vurderede, om myndighederne skulle have lov til at gennemgå Mirandas ejendele.

»Jeg kan bekræfte, at videregivelsen af disse oplysninger vil skade Storbritanniens nationale sikkerhed,« sagde Oliver Robbins, der er vicerådgiver for national sikkerhed, efterretningsvirksomhed og modstandsdygtighed for den britiske regering.

De britiske myndigheders handlinger fik for nylig chefredaktørerne for fire store, nordiske dagblade, herunder Politikens chefredaktør, til at skrive et åbent brev til Storbritanniens premierminister, David Cameron, hvor de udtrykte bekymring over britiske myndigheders hetz mod pressen.

Dagens Gossip