Britisk EU-afstemning: Jagten på tvivlerne går ind

Skrevet af admin

16/06/2016

Mest læste i dag

John Edward husker udmærket skotternes folkeafstemning om selvstændighed i 2014. Da var tilhængerne af at blive i Storbritannien i defensiven indtil kort før afstemningen.

Det sagde meningsmålingerne i hvert fald. Men da stemmerne var talt op, vandt tilhængerne med 55 procent mod 45.

John Edward, ledende talsmand for bevægelsen Scotland Stronger in Europe, håber, at noget af det samme sker ved folkeafstemningen om britisk medlemskab af EU næste torsdag.

- I Skotland i 2014 var det tvivlerne, der afgjorde valget, viste målinger. De valgte det sikre. At blive i Storbritannien, siger han.

- Det samme kan ske nu. Der er måske 15-20 procent tvivlere blandt alle vælgere. Dem skal vi have til at stemme, for tvivlere stemmer ofte for det sikre. For status quo.

Scotland Stronger in Europe er en del af den landsdækkende Britain Stronger in Europe, der er tilhængersidens bevægelse. De store partier taler her med samme stemme.

Tilhængerne får brug for hver en stemme. Målinger i de seneste dage giver modstanderne flertal, men britiske målingsinstitutter har før lavet solide skæverter.

Nederlaget til de skotske nationalister i 2014 blev større end forudset. Ved parlamentsvalget i maj i fjor sagde målingerne, at intet parti ville få flertal. Det endte med, at de konservative fik flertal.

En komité af akademikere undersøgte siden målingerne og nåede frem til, at institutterne er for ringe til at sammensætte repræsentative grupper.

Avisen The Guardian har skrevet, at institutterne har arbejdet med problemet. Om det har hjulpet, ved vi først efter på torsdag.

I tirsdags udsendte instituttet TNS en måling, der giver modstanderne et flertal på 47 mod 40 procent.

Men siden citerede britisk presse analytikeren Luke Taylor fra TNS for at sige, at intet er givet endnu.

- Der er stadig mange tvivlere. Erfaringen siger, at de overvejende vil vælge status quo, sagde han.

/ritzau/