Britisk EU-afstemning kan holdes om et par måneder

Skrevet af admin

02/02/2016

Dagens topnyheder

Hvis de øvrige EU-landes ledere støtter en række foreslåede ændringer, som David Cameron har til et kompromisforslag til de britiske krav om EU-reformer, så vil den britiske premierminister arbejde for at holde Storbritannien i unionen.

Det siger Cameron, efter at EU-præsident Donald Tusk i et udspil tirsdag blandt andet har foreslået at indføre en nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

- Hvis aftalen går igennem, kan en folkeafstemning afholdes inden for et par måneder, siger David Cameron med henvisning til afstemningen om ja eller nej til fortsat britisk medlemskab af EU.

Udspillet fra Donald Tusk, der kommer efter intense forhandlinger med den britiske premierminister, skal diskuteres på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.

Et andet af Camerons krav har været en tydelig anerkendelse af, at euroen ikke er EU's eneste valuta. Og at lande uden for euroen ikke stilles dårligere end dem, der er med.

Premierministeren udtrykker generel tilfredshed med udspillet fra Tusk.

- Det er ikke afgjort endnu. Der er forsat meget arbejde at gøre de næste uger. Men jeg mener, at de hårde og tålmodige forhandlinger har givet et godt resultat for Storbritannien, siger Cameron på britisk tv.

Den britiske udenrigsminister forventer, at EU-præsident Donald Tusk har afstemt sit udspil med de øvrige medlemslande.

- Jeg vil blive meget overrasket, hvis vi ser en betydelig negativ reaktion på dette udspil rundt om i EU, siger Philip Hammond til Sky News.

Udenrigsministeren antager, at Tusk har afstemt udspillet med centrale EU-ledere og lande.

Han forventer, at folkeafstemningen kan blive afviklet "så snart som muligt", hvis det falder på plads.

/ritzau/Reuters