Britisk EU-aftale er udskudt et døgn

Skrevet af admin

31/01/2016

Mest læste i dag

Der siver ikke hvid røg op af Downing Street 10 i London, den britiske hovedstad, hvor premierminister, David Cameron, søndag aften har besøg af EU-præsident Donald Tusk og en delegation af embedsmænd fra Bruxelles.

Cameron og Tusk begyndte først på aftenen at forhandle om Storbritanniens fremtidige forhold til EU, og det var ventet, at de i løbet af aftenen ville fremlægge et papir på, hvad de er blevet enige om.

Men intet hvidt røg. Og heller ikke noget sort for den sags skyld, for forhandlingerne trækker ud.

- Ingen aftale endnu, skriver Donald Tusk på Twitter ved 22-tiden ifølge Reuters.

Cameron skriver på sin Twitter-konto, at han og Tusk er blevet enige om at forhandle et døgn mere, inden de offentliggør et udkast til en aftale.

Noget af det, de to har drøftet, er muligheden for et land for at trække i nødbremsen, når det gælder udbetaling af velfærdsydelser til migranter fra andre EU-lande.

Det er noget af det, som Cameron gerne vil have med i en aftale, sådan at EU-statsborgere fra eksempelvis Polen og Rumænien ikke umiddelbart vil kunne få britiske velfærdsydelser, selv om de opholder sig i Storbritannien.

Det skal også bidrage til at gøre noget ved tilstrømningen af migranter til Storbritannien.

Spørgsmålet om Storbritannien og EU bliver ikke afgjort af Cameron og Tusk, men de skal forberede en aftale, der så kan komme på dagsordenen ved EU-topmødet 18. og 19. februar.

Her skal EU's stats og regeringschefer drøfte en løsning på spørgsmålet om Storbritanniens EU-forhold.

Hvis det munder ud i en aftale, som Cameron mener er tilfredsstillende, kan det ifølge britiske medier ende med en folkeafstemning i juni om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU eller sige farvel.

23. juni er blevet nævnt som en mulig dato for folkeafstemningen, men intet er givet.

Cameron har dog sagt, at folkeafstemningen vil blive holdt inden udgangen af 2017.

/ritzau/