Britisk finansminister i modvind om nødbudget ved brexit

Den britiske finansminister, George Osborne, er kommet i modvind, efter at han har sagt, at han vil lancere et nødbudget, hvis Storbritanniens befolkning den 23. juni stemmer nej til at forblive medlem af EU.

57 af Osbornes konservative partifæller siger, at de vil blokere for hans varslede nedskæringer og skatteforhøjelser. Dermed er en intern kamp i premierminister David Camerons regering blevet optrappet.

Iagttagere siger, at hvis briterne stemmer nej, synes Camerons regering ikke i stand til at kunne operere normalt.

Meningsmålingerne viser, at nej-siden, som vil have Storbritannien ud af EU, har vundet terræn i de seneste dage. Det fik onsdag ledelsen hos Aerospace og Rolls-Royce til at advare om, at brexit kan medføre, at vigtige investeringer udsættes.

I den sidste fase af kampagnerne har et stigende antal virksomhedsledere taget det usædvanlige skridt at skrive til deres ansatte og opfordre dem til at stemme ja til at blive i EU.

Osborne er en af de EU-tilhængere, som har opfordret repræsentanter for erhvervslivet til at stå frem. Det er blandt andet sket i teleselskabet BT Group Plc, i forlagsvirksomheden Pearson Plc og hos våbenproducenten BAE Systems Plc.

I alt vil Osborne finde 30 milliarder pund - 281 milliarder kroner - for at imødekomme de økonomiske konsekvenser, det ventes at få, hvis briterne vender EU ryggen.

- At forlade EU vil ramme investeringsniveauet, gøre ondt på familier og skade den britiske økonomi, siger han.

Halvdelen af de 30 milliarder pund vil Osborne finde via skatteforhøjelser, mens de resterende penge skal komme fra nedskæringer.

Planen er at forhøje grundskatten på indkomst med to procentpoint til 22, mens skatten på indkomster fra 43.000 pund til 150.000 pund skal løftes fra 40 til 43 procent. Også skat på arv og afgifter på alkohol og benzin vil finansministeren sætte op.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip