Britisk indsats i Basra-regionen var langt fra en succes

Skrevet af admin

06/07/2016

Dagens topnyheder

Den britiske indsats i fire provinser i det sydøstlige Irak, hvor også danske styrker var stationeret, "endte meget langt fra succes", siger John Chilcot, der har ledet syv års arbejde i den britiske Irak-kommission.

Den danske styrke havde base nord for Basra og var underlagt britisk kommando.

Den britiske deltagelse i krigen i Irak er en fortælling om en intervention, der gik helt galt, og som var baseret på usande efterretninger, siger Chilcot.

Rapportens konklusioner var ventet med spænding blandt nogle af de efterladte til de britiske soldater, der mistede livet i Irak.

I rapporten står der om de resultater, som den britiske indsats i Irak opnåede:

- Irak anno 2009 mødte bestemt ikke de mål, som Storbritannien beskrev i januar 2003. Indsatsen kom til kort. Selv om Iraks grænser var de samme, som de var i 2003, udgjorde dyb sekterisk splid en trussel mod stabiliteten (i landet, red.).

Myndighederne i Storbritannien får også kritik for, at de før invasionen var bevidste om mulige problemer med at sikre sikkerheden i landet, efter den irakiske hær var nedkæmpet.

Forud for invasionen havde den britiske regering ifølge rapporten klare indikationer af, at Irak kunne udvikle sig til et sikkerhedsproblem efter invasionen.

Alligevel forberedte den britiske regering sig ikke godt nok på de problemer, der kunne opstå, efter at kampene med den irakiske hær var overstået, lyder dommen fra kommissionen.

Ifølge John Chilcot sikrede den daværende premierminister Tony Blair ikke, at der var en fleksibel plan for invasionen. Den plan, der blev lagt, manglede også en tilstrækkelig mængde ressourcer.

De kendte farer ved den britiske tilstedeværelse i landet blev heller ikke adresseret, skriver kommissionen.

/ritzau/