Britisk kaos sætter finansmarkeder under tungt tryk

Skrevet af admin

27/06/2016

Dagens topnyheder

Finansmarkederne står midt i et tomrum, hvor ingen reelt ved, hvad der skal ske med Storbritannien og landets relation til EU.

Efter briternes folkeafstemning i torsdags, der endte med en beslutning om at forlade EU, er alt kaos. Den konservative premierminister, David Cameron, meddelte umiddelbart efter resultatet sin afgang, og oppositionspartiet Labour er i åben krig med sig selv.

- Markedet reagerer negativt på, at den politiske situation er blevet om muligt endnu mere speget weekenden igennem, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

- Finansmarkederne vil gerne vide, hvad løsningen bliver for handlen mellem Storbritannien og Europa. Det virker ikke, som om et svar er kommet tættere på. Der er stor usikkerhed om, hvem der overhovedet skal forhandle en aftale hjem, siger Las Olsen.

Usikkerheden har sat sig mandagen igennem på finansmarkederne. Efter moderate fald fra morgenstunden dykker det toneangivende danske aktieindeks med 1,7 procent.

I Storbritannien falder markedet med omkring en procent, hvor specielt bankerne trækker med.

Pundet får også drøje hug også mandag. Et pund koster mandag over middag 1,32 dollar mod 1,49 dollar før afstemningen torsdag.

Set i forhold til danske kroner kan man nu købe et pund for 8,95 kroner. Havde man købt et pund torsdag aften, havde prisen været 9,73 kroner.

- Hvad skal der ske med britisk politik lige nu, hvor alt er kaos? Hvad vil der ske med Skotland? Alting er meget usikkert, siger cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen og fortsætter:

- Usikkerheden, tror jeg, betyder, at vi vil se den britiske økonomi gå ind i en mild recession. Beslutninger om at investere i Storbritannien vil blive liggende i skuffen, og forbrugernes usikkerhed kan få dem til at holde igen.

Tilstanden på finansmarkederne er dog langt fra panik og kaos, som det blev set under finanskrisen. Bankerne fungerer, og de nationale handleplaner og institutioner er på plads.

Dermed er fokus på politikerne og deres beslutninger om, hvor Storbritannien er på vej hen.

- Det vigtigste, politikerne kan gøre, er at skabe klarhed over, hvad der skal ske. Det synes jeg ikke, nogen har gjort endnu, siger Danske Banks Las Olsen.

/ritzau/