Britisk kommissær vil have ro på kontingentballade

Skrevet af admin

06/11/2014

Dagens topnyheder

Den nye britiske EU-kommissær, Jonathan Hill, forsøger torsdag at lægge en dæmper på gemytterne i sagen om den 15,8 milliarder kroner store ekstraregning på Storbritanniens EU-kontingent.

Premierminister David Cameron har, siden han blev gjort bekendt med ekstraregningen i forbindelse med forrige uges EU-topmøde, flere gange insisteret på, at han ikke vil betale regningen 1. december.

- Det fornuftige nu vil være at forsøge at lægge en dæmper på situationen, se på fakta og lede efter en praktisk løsning på den situation, flere medlemslande befinder sig i.

- Det her er et klassisk eksempel på den type sager, der dukker op med jævne mellemrum, hvor det, nogle mennesker ser som et teknisk spørgsmål, pludselig - og af helt forståelige grunde - bliver stærkt politisk, siger Hill i en kommentar til britiske BBC.

Der er i Bruxelles de sidste to uger blevet grublet og forhandlet intenst for at finde en løsning, der tager hensyn til både det politisk følsomme klima i britisk EU-politik og til, at ekstraregningen er en automatisk konsekvens af en justering af beregningsmetoden bag medlemslandenes kontingenter.

Den nye kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kommenterede onsdag indirekte sagen efter kritik fra Cameron.

- Jeg er ikke typen, der skælver, når jeg står over for premierministre eller på noget andet tidspunkt. Jeg har ikke noget problem med hr. Cameron. Det er hr. Cameron, der har et problem med de øvrige premierministre, sagde Juncker.

Spørgsmålet er på dagsordenen, når EU-landenes økonomi- og finansministre mødes i Bruxelles fredag. Der har på forhånd været spekuleret i, om man eventuelt kunne dele den store britiske ekstraregning op i rater eller eventuelt skubbe betalingsfristen.

Italiens EU-ambassadør, Stefano Sannino, der som repræsentant for det italienske EU-formandskab er aktivt involveret i jagten på en løsning, kaldte tirsdag på et pressemøde sagen "en situation uden fortilfælde med betydelige politiske konsekvenser".

Sannino understregede, at man ikke kan løse sagen, så det ser ud som om, man kan ændre reglerne, bare fordi de har givet et resultat, man ikke bryder sig om. Han gjorde det samtidig klart, at der kun kan findes en politisk løsning på sagen.

/ritzau/