Britisk medie: Jihad Johns søn kan blive brite

Holder amerikanske og britiske efterretningsrapporter, så er den berygtede skarpretter for Islamisk Stat (IS) Mohammed Emwazi død og borte.

Fredag morgen blev han opløst, da et Hellfire-missil affyret af en amerikansk drone ramte en bil, som han var på vej ind i i byen Raqqa i Syrien.

Det mener i hvert fald amerikansk og britisk militær, selv om beviset for, at han blev dræbt, ikke er der 100 procent.

Men Emwazi, der er bedre kendt som Jihad John, har under alle omstændigheder sikret sig, at hans blod lever videre.

Den britiske avis Daily Telegraph skriver, at han er blevet far til en søn i Syrien, og denne søn har direkte ret til at blive britisk statsborger, sådan som hans far var det.

Ifølge avisens oplysninger kender de britiske myndigheder ikke drengens mor.

Emwazi menes at have giftet sig i Syrien - det fortalte han i 2013 til sine forældre per telefon - og har fået en søn, der er født i enten 2013 eller i 2014, skriver avisen Daily Mail.

- Britisk statsborgerskab føres videre i én generation, der er født i udlandet. Så et barn, der fødes i udlandet af en britisk far eller mor, som er britisk, bliver automatisk britisk, siger det britiske indenrigsministeriums regler på området ifølge Daily Telegraph.

Det betyder, at sønnen har ret til et britisk pas og kan flytte til Storbritannien, hvis han vil. Hans mor skal imidlertid søge om visum, hvis hun altså ikke er fra et EU-land.

Den 27-årige Emwazi indvandrede til Storbritannien sammen med sine forældre fra Kuwait. Han var seks, da familien flyttede til London. Han blev siden britisk statsborger.

I 2013 blev han meldt forsvundet. Han var da på en observationsliste fra den britiske efterretningstjeneste MI5, som på det tidspunkt havde haft den radikaliserede unge mand til afhøring adskillige gange.

I august sidste år dukkede han op som en brutal jihadist fra Islamisk Stat i Syrien. Han var maskeret, men britiske myndigheder identificerede ham som den mand, der på en video skar halsen over på det amerikanske gidsel James Foley.

Siden dræbte han yderligere fem vestlige gidsler for åbent videokamera, og i Vesten fik han tilnavnet "Jihad John".

Daily Telegraph skriver, at manden også sættes i forbindelse med halshugning af 21 syriske soldater.

/ritzau/

Dagens Gossip