Britisk minister langer ud efter EU: Kan ikke fortsætte

Skrevet af admin

15/01/2014

Mest læste i dag

På en konference arrangeret af EU-skeptiske grupper advarer den britiske finansminister, George Osborne, onsdag om, at EU taber terræn i forhold til andre af verdens magtcentre.

Samtidig langer finansministeren ud efter de europæiske traktater.

- De europæiske traktater er ikke egnet til det, de er skabt til. De tager ikke højde for en union, hvor nogle lande søger meget større integration end andre, siger Osborne.

Der eksisterer et stort problem omkring konkurrencen og høje velfærdsudgifter i Europa, som halter efter Indien og Kina, mener George Osborne.

- Vi kan ikke fortsætte på denne måde, siger finansministeren ifølge BBC.

Natten til onsdag blev Osbornes pointer afsløret af en kilde, der havde ministerens skriftlige version.

- Der er et simpelt valg for Europa: Reformér eller forfald, hedder det i et uddrag fra den skriftlige udgave.

George Osborne er tæt allieret med premierminister David Cameron, som har lovet en folkeafstemning om britisk EU-medlemskab, hvis han genvinder regeringsmagten ved parlamentsvalget i 2015.

Cameron ønsker en genforhandling af betingelserne for landets medlemskab af EU, og denne genforhandling skulle også være på dagsordenen i talen.

Den britiske finansminister skulle dog samtidig fastslå, at han er tilhænger af, at Storbritannien forbliver medlem af EU. Centrale reformer er afgørende for et fortsat medlemskab, mener George Osborne.

Løftet om en folkeafstemning opfattes som et forsøg på at dæmpe de EU-skeptiske medlemmer af Det Konservative Parti.

EU-spørgsmålet har i årtier delt de konservative. Dele af partiet skæver også nervøst til den voksende popularitet hos UK Independence Party (Ukip), der vil have Storbritannien ud af EU.

Ukip truer blandet andet de konservative ved det kommende europaparlamentsvalg til maj.

/ritzau/Reuters