Britisk og dansk fokus rettes mod Libyen og Mali

Der blev kigget grundigt på situationen i det nordlige Afrika, da Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen (V) mødtes med den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, mandag.

Emnet var, hvordan Europa kan undgå endnu flere strømme af migranter og flygtninge i fremtiden. Det fortæller udenrigsminister Kristian Jensen til Ritzau.

- Vi skal undgå, at nye lande bliver konfliktzoner. Der har vi en fælles interesse i at kigge på nogle af de nordafrikanske lande, siger han.

I den forbindelse fremhæver udenrigsministeren særligt to lande, der fanger hans og hans britiske kollegas opmærksomhed.

- Vi har øjnene på den skrøbelige fred, der er i Mali i øjeblikket, og hvordan vi kan understøtte en fredsaftale, der er på vej i Libyen, siger han.

- Hvis der kommer fred i Mali eller en levedygtig regering i Libyen, så vil det hjælpe et langt stykke af vejen med at stoppe de flygtninge- og migrationsstrømme, der er på vej op til Europa.

FN er i dag involveret i Mali med FN-missionen Minusma. Danmark har tidligere bidraget til missionen med et Hercules-transportfly og har i øjeblikket 20 stabsofficerer inklusiv lederen for missionen, generalmajor Michael Lollesgaard, i landet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde i sin tale til FN den 28. september, at Danmark vil øge sit militære bidrag til Minusma.

De to udenrigsministre drøftede ifølge Kristian Jensen også situationen i Afghanistan, efter at den amerikanske præsident, Barack Obama, torsdag meldte ud, at USA vil beholde 9800 soldater i landet gennem 2016.

- Jeg synes, det er en rigtig beslutning, som Obama har taget. Men det ændrer ikke noget ved den rolle, som Danmark skal spille.

Danmark har i øjeblikket et helikopterbidrag i landet, der snart vender hjem, da dets mandat udløber, samt stabsofficerer i hovedstaden Kabul, der rådgiver de afghanske sikkerhedsstyrker, oplyser udenrigsministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip