Britisk topminister truer EU med udmeldelse

Den britiske finansminister, George Osborne, vil onsdag advare sine politiske kolleger i Europa om, at EU skal reformere sig - hvis man ønsker, at Storbritannien skal forblive medlem af unionen.

Osborne vil også sige, at EU står over for en nedtur, hvis man modsætter sig forandring.

Advarslen fra den britiske topminister falder i en tale onsdag til en konference om reformer af EU, oplyser kilder, som kender talens indhold.

- Det er status quo, der fordømmer Europas folk til en igangværende økonomisk krise og fortsat nedgang. Og så er der et simpelt valg for Europa: Reformér eller forfald, siger Osborne ifølge uddrag af talen.

George Osborne er tæt allieret med premierminister David Cameron, som har lovet en folkeafstemning om britisk EU-medlemskab, hvis han genvinder regeringsmagten ved parlamentsvalget i 2015.

Cameron ønsker en genforhandling af betingelserne for landets medlemskab af EU, og denne genforhandling vil Osborne også fokusere på i sin tale onsdag, forlyder det.

Den britiske finansminister vil dog samtidigt fastslå, at han er tilhænger af, at Storbritannien forbliver medlem af EU. Men centrale reformer er afgørende for et fortsat medlemskab, mener George Osborne.

Løftet om en folkeafstemning opfattes som et forsøg på at dæmpe de EU-skeptiske medlemmer af Det Konservative Parti.

EU-spørgsmålet har i årtier delt de konservative. Dele af partiet skæver også nervøst til den voksende popularitet hos UK Independence Party (Ukip), der vil have Storbritannien ud af EU.

Ukip truer blandet andet de konservative ved det kommende europaparlamentsvalg til maj.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip