Britisk udenrigsminister: Skotterne skal nok blive hos os

Skrevet af admin

18/09/2014

Mest læste i dag

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, siger torsdag i forbindelse med en debat på Christiansborg med Folketingets Europaudvalg, at han er overbevist om, at de skotske vælgere vil stemme imod at forlade Storbritannien.

- Trods de tættere meningsmålinger forventer jeg, at Skotland forbliver i unionen, for argumenterne for er og bliver så overbevisende. Det vil være et rigtig godt resultat for Skotland, et rigtig godt resultat for Storbritannien og et rigtig godt resultat for Europa, siger Hammond.

Ifølge ministeren er det helt umuligt at spå om, hvad der vil ske, hvis skotterne alligevel stemmer ja.

- Hvis der skulle blive stemt for uafhængighed i dag, så er alt stort set åbent i britisk politik. Vi vil befinde os i helt ukendt territorium.

- Alle unionistpartierne må tænke sig rigtig grundigt om, og dynamikken i britisk partipolitik vil være forandret, siger den konservative Hammond, blandt andet med henvisning til det faktum, at Labour vil miste 46 skotske parlamentsmedlemmer, mens de konservative kun mister ét.

Ministeren ønsker ikke at spekulere i, præcis hvad der sker med britisk indenrigs- og Europa-politik, hvis skotterne stemmer sig ud.

Men han forsikrer om, at premierminister David Camerons løfte om at lade de britiske vælgere stemme om Storbritanniens fremtidige forhold til EU, hvis de konservative inden da genvinder regeringsmagten, står til troende.

- Det er meget muligt, at appetitten på at holde folkeafstemninger vil ændre sig.

- Men det konservative parti har afgivet et klart løfte. Hvis vi vinder næste valg, kommer der en folkeafstemning i 2017. Det er et helt uigenkaldeligt løfte fra premierministerens side, forsikrer Hammond.

Han sår dog tvivl om, hvorvidt oppositionspartiet Labour, hvis det vinder valget, også vil holde fast i at holde folkeafstemning, sådan som det ifølge udenrigsministeren ellers er begyndt at se ud til, at Labour ville.

Hammond er i Danmark for at berede jorden for de reformforhandlinger, Storbritannien skal have med resten af EU i forbindelse med den varslede britiske folkeafstemning i 2017.

/ritzau/