Britiske vælgere hælder mod ja i historisk EU-afstemning

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Britiske vælgere strømmer torsdag til stemmelokalerne for at være med til at beslutte, om deres land skal forlade EU eller fortsætte medlemskabet.

Resultatet af afstemningen er ventet med spænding på finansmarkederne og blandt beslutningstagere og kan sende chokbølger gennem unionens 28 medlemslande og store dele af den øvrige verden.

Meningsmålingerne har på det seneste vist en lille føring til den fløj, der ønsker at blive i EU, men de fleste analyseinstitutter ser føringen som for marginal til, at de på forhånd tør udråbe den mulige vinder.

I en måling for avisen Evening Standard, der er foretaget af Ipsos Mori og offentliggjort på valgdagen, siger 52 procent, at de ønsker at blive i EU, mens 48 procent ønsker at forlade unionen.

I en onlinemåling fra instituttet Populus, der er offentliggjort på Twitter, siger 55 procent ja til at forblive, mens 45 procent vil ud af EU. Målingen er foretaget tirsdag frem til midnat, og 4700 personer har deltaget.

12 procent siger i Ipsos Mori-målingen, at de muligvis vil skifte mening, inden de når hen til stemmeboksen.

At EU-tilhængerne - ofte omtalt som remain-fløjen - formentlig har fremdrift, kan også måles hos bookmakerne. Blandt andre hos Betfair, der torsdag siger, at chancen for et flertal for at forblive i EU er steget til 86 procent.

I sidste uge viste syv ud af ni målinger en snæver føring til dem, der støtter et såkaldt brexit, altså et britisk farvel til Den Europæiske Union.

I hovedstaden London og i den sydlige del af England foregår afstemningen i styrtregn. Dårligt vejr kan lægge en dæmper på vælgernes lyst til at begive sig til valglokalerne.

Lederen af UK Independence Party (Ukip), Nigel Farage, som er en af EU-modstandernes ledere, er overbevist om, at hans fløj har en god chance for at vinde afstemningen.

- Det hele handler om valgdeltagelse, og om at de bløde remain-vælgere bliver hjemme, siger han til det britiske nyhedsbureau Press Association.

I London-bydelen Havering er EU-modstanden høj. Her nævner flere vælgere blandt andet indvandring som en årsag til, at de stemmer imod fortsat EU-medlemskab.

- Jeg vil føle mig britisk igen, siger den 69-årige pensionist Diane Booth og tilføjer, at Storbritannien skal være selvforsynende med fødevarer, så landet bliver uafhængigt af import fra EU.

- Vi har nok her. Vi har både grise og kyllinger her i landet, siger hun.

I alt har 46,5 millioner vælgere mulighed for at stemme ved torsdagens folkeafstemning.

/ritzau/Reuters