Brødre får historisk terrordom

Mandag eftermiddag blev to somaliskfødte brødre på 19 og 24 år således hver idømt tre og et halvt års fængsel ved Retten i Århus, hvor venner og familie til de dømte var mødt talstærkt op. Så mange, at kun et fåtal blev lukket ind i det tætpakkede retslokale, mens resten måtte vente udenfor under strafudmålingen. Begge brødre ankede dommen på stedet.

Forsvareren til den ældste af brødrene er i »chok« over dommen, som er danmarkshistoriens første efter straffelovens paragraf 114, stykke 3, om terrortræning.

»Jeg er i chok, og det er min klient også. Jeg er sikker på, at den her dom vil gå hele vejen til Højesteret. Man kunne godt få den tanke, at byretten gerne vil have, at en højere retsinstans skal tage stilling til sagen,« siger forsvarsadvokat Finn Søgaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Hans klient deltog i vinteren 2011-2012 angiveligt i en træningslejr uden for den somaliske hovedstad, Mogadishu, hvor han modtog træning og oplæring i at begå terroraktioner. Det skete ifølge anklagen med økonomisk og moralsk opbakning fra den 19-årige lillebror, der boede hos faren i Brabrand.

De to brødre har hele tiden nægtet sig skyldige. Det understregede de med anken, og det lod også til at være flere af de fremmødtes opfattelse, for efterfølgende blev byretsdommen, som ekstraordinært blev afsagt i Vestre Landsret, mødt af deres råb på Åboulevarden i indre Aarhus.

Gennem sin advokat, Finn Søgaard, har den 24-årige forklaret, at han udelukkende var taget til Somalia for at besøge sin familie. De båndede telefonsamtaler med den 19-årige lillebror, hvor der blev talt om terroraktioner, var alene »pral« over for lillebroren for at få ham til at sende flere penge ned til storebrorens ophold i Somalia.

Hos anklagemyndigheden var der tilfredshed med straffen.

»Vi er tilfredse med afgørelsen og især tilfredse med, at byretten er enige i den bevisvurdering, vi har anlagt, og dermed har fundet de tiltalte skyldige i straffelovens paragraf 114 d, stykke 3,« siger Torben Thygesen med henvisning til terrortræningen.

»Det er altid spændende at betræde ny grund og prøve grænser af, når man ikke har en retspraksis at sammenligne med. En terrorsag er speciel, fordi det er et svært miljø at efterforske i, og det har været spændende set fra et juridisk synspunkt,« siger Torben Thygesen.

Inden dommere og nævninge blev sendt ud for at udmåle straflængden, blev de to brødre spurgt, om de havde noget at tilføje. Det fik den 24-årige, der hidtil har forholdt sig meget fåmælt, til at sige:

»Danmark har været vidne til et justitsmord. Det kan anklageren så have i baghovedet og sove trygt med i aften.«

Vestre Landsret skal nu tage stilling til opretholdelsen af varetægtsfængslingen, som blev kæret af begge mænd.

Dagens Gossip